Posted by / miercuri, 1 martie 2017 / No comments /

Mărțișorul, vestitorul primăverii!Un articol de Alexandra Ungureanu

Şnurul alb-roşu care însoţeşte astăzi mărţişoarele este, de fapt, Mărţişorul autentic de altădată. Cele două fire răsucite nu costau prea mult, în trecut, însă aveau o însemnătate foarte bogată.

Iată de ce mărţişorul este alb şi roşu!


de ce este snurul de la martisor alb si rosi

În vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsaritul soarelui, copiilor și tinerilor - fete și băieți deopotrivă.

Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu reprezintă uniunea extremelor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-intuneric.

Șnurul era fie legat la mână, fie purtat in piept. Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur este amintită şi în unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu.

Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.

O altă legendă spune că mărțișorul ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca cu oile la munte.

Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii odată cu venirea primăverii şi au rol de talismane.

Astăzi, valoarea mărțișorului începe să fie dată uitării. Se confecționează din orice și poate să semnifice orice. Oamenii nu mai cred în puterea mărțișorului, nici în baba Dochia și nici în minunile primăverii, însă trebuie să reînvie această sărbătoare, atât de simplă, dar atât de pur românească...*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Mărțișorul, vestitorul primăverii!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu