Posted by / joi, 23 martie 2017 / No comments / ,

La nivel global, paşapoartele au doar patru coduri de culori – Află motivul şi semnificaţia fiecărei culori în parte!Publicitate

Se pare că există doar patru culori de bază folosite pentru copertarea paşapoartelor internaţionale, fiecare ţară a lumii alegând un anumit cod de culori din diferite considerente.

Descoperă mai jos semnificaţia culorilor:


culorile pasapoartelor din intreaga lume

Roşu

Roşul este cea mai răspândită culoare folosită pentru copertarea paşapoartelor. Paşapoartele de culoare roşie sunt de cele mai multe ori alese de către ţările comuniste sau fost-comuniste. Aşadar, cetăţenii Sloveniei, Chinei, Serbiei, Rusiei, Letoniei, Poloniei, Georgiei, dar şi ai României, au paşapoarte roşii. Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Croaţiei, utilizează, de asemenea, paşapoarte de culoare vişinie sau de alte nuanţe de roşu. Ţările care manifestă interes faţă de aderarea la UE, adică ţări precum Turcia, Macedonia şi Albania, şi-au schimbat în urmă cu câţiva ani culoarea paşapoartelor, adoptând între timp nuanţa roşie. Comunitatea Andină a Naţiunilor, adică Bolivia, Columbia, Ecuador şi Peru, foloseşte, de asemenea, paşapoarte vişinii.

Albastru

Albastrul se află pe locul doi în topul celor mai folosite culori. Copertele albastre simbolizează „lumea nouă”, fiind folosite inclusiv de ţările arhipelagului Caraibe. În cadrul statelor din zona Americii de Sud, coperta albastră simbolizează apartenenţa la uniunea comercială Mercosur. Printre aceste state se numără Brazilia, Argentina şi Paraguay. Singura excepţie este Venezuela – deşi face parte din această uniune, cetăţenii ei au paşapoarte roşii. SUA a adoptat culoarea albastră pentru paşapoarte abia în 1976. 


Verde

Majoritatea ţărilor musulmane au paşapoarte verzi, adică inclusiv Maroc, Arabia Saudită, şi Pakistan. Se spune că verdele ar fi fost culoarea preferată a Profetului Mahomed, fiind preluat astfel ca un simbol al naturii şi al vieţii. Cetăţenii mai multor state din Africa de Vest, de exemplu, Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeş şi Senegal, posedă şi ei paşapoarte cu coperte de diferite nuanţe de verde. În cazul ţărilor din urmă, culoarea verde indică apartenenţa la ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane).

Negru

Cele mai rare în lume sunt paşapoartele negre. Acestea sunt folosite în unele ţări din Africa, precum Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Ciad, Congo şi Malawi. Neo-zeelandezii au, şi ei, paşapoarte negre, dar pentru simplul fapt că negrul reprezintă culoarea naţională a acestui stat.

Harta de mai jos indică răspândirea pe glob a celor patru coduri de culori folosite pentru paşapoartele internaţionale:

Foto:brightside

Despre autor:
Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa. Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.
Ref:
https://brightside.me/wonder-curiosities/there-are-only-four-passport-colors-in-the-world-and-this-is-the-reason-why-315960/
https://www.passportindex.org/

Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului La nivel global, paşapoartele au doar patru coduri de culori – Află motivul şi semnificaţia fiecărei culori în parte!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu