Posted by / joi, 2 martie 2017 / No comments / ,

In combinație cu alcoolul, acest medicament poate fi fatal!
Dacă iei analgezice opioide precum medicamentul pe bază de oxicodonă Percocet, cel mai indicat este să nu consumi băuturi alcoolice. Autorităţile din domeniul sănătăţii şi companiile farmaceutice emit mereu avertismente cu privire la consecinţele grave ale amestecării alcoolului cu Percocet.

Şi ar fi bine ca oamenii să respecte aceste atenţionări, având în vedere că printre efectele adverse posibile ale acestei practici se numără inclusiv infarctul cardiac, defectele circulatorii şi tulburările respiratorii.

combinatia de alcool cu oxicodona poate fi periculoasa

Pe eticheta medicamentelor precum Percocet sunt trecute avertismente clare asupra interacţiunii substanţei active cu alcoolul. Şi există un motiv întemeiat pentru acest lucru: alcoolul nu se împacă deloc bine cu analgezicele pe bază de prescripţie medicală precum Percocet. În ultima vreme s-au înmulţit cazurile de deces provocate de această interacţiune, dar şi rapoartele asupra altor complicaţii grave.

Ce este Percocet?

Percocetul este un tip de analgezic opioid sau narcotic obţinut din clorhidrat de oxicodonă şi acetaminofen. Acesta este de obicei prescris pentru calmarea durerilor moderate până la severe, care nu răspund la alte analgezice mai uşoare sau la analgezicele la liber. Oxicodona, principala substanţă din componenţa medicamentului, este un analgezic semi-sintetic foarte utilizat astăzi în întreaga lume.

Din cauza bazei opioide a Percocetului, medicamentul poate da dependenţă, mai ales dacă este folosit pe o perioadă îndelungată, aşa cum se-ntâmplă de regulă în cazurile de dureri cronice, sau de boli sau afecţiuni grave care necesită administrare prelungită. Oxicodona este prescrisă, cel mai adesea, bolnavilor de cancer în stadiu terminal, sau pacienţilor cu boli degenerative neurologice sau osoase, la care alte analgezice nu au efect.

Şi în aceste cazuri, Percocet este utilizat aproape fără întrerupere. Se estimează că între 26,4 şi 36 de milioane de oameni din întreaga lume abuzează de opiacee, fie în scop recreaţional, fie din cauza dependenţei cu debut sub tratament. Dacă abuzul de aceste substanţe în sine este o problemă serioasă, combinarea lor cu alcool agravează şi mai rău lucrurile.


Potrivit CDC, în 2011 s-au înregistrat 11693 de decese prin intoxicaţie cu analgezice opioide precum oxicodona. Numărul acestor forme de deces a crescut de patru ori în perioada 1999 – 2011. Iată deci cât de mare este pericolul.

Ce se întâmplă când amesteci pastilele cu alcool?

Institutul Naţional al Abuzului de Medicamente avertizează că analgezicele opioide pot crea dependenţă şi, astfel, pot fi periculoase dacă sunt administrate incorect. Unele persoane amestecă în mod voit pastile cu alcool pentru a amplifica extazul produs de substanţele ingerate. Dar această practică creşte riscul de reacţii adverse cu potenţial fatal. Cei care iau în mod regulat analgezice opioide în combinaţie cu alcool se expun unui risc mult mai ridicat de supradoză.

Chiar şi dacă nu se produce o supradoză, pot fi resimţite anumite efecte adverse la combinarea alcoolului cu medicamentul Percocet.

Iată ce trebuie să ai în vedere:

• Ameţeală

• Somnolenţă

• Îngreunarea respiraţiei

• Tulburări de control motric

• Pierderi de memorie


Cealaltă problemă a amestecării alcoolului cu oxicodonă constă în accentuarea efectelor adverse datorate efectului combinat ale celor două substanţe. 

Iată principalele simptome ale supradozei de oxicodonă:

• Încetinirea ritmului respiraţiei, sau depresie respiratorie.

• Cianozarea sau decolorarea pielii datorită proastei oxigenări.

• Respiraţie anormală sau respiraţie Cheyne-Stokes, care presupune cicluri de respiraţie adâncă urmate de respiraţie superficială şi chiar apnee (oprirea temporară a respiraţiei).

• Transpiraţii reci.

• Dilatarea pupilelor din cauza oxigenării slabe a ţesuturilor (hipoxie).

• Somnolenţă extremă ce poate induce stupoare sau chiar starea de comă.

• Flaciditatea musculaturii scheletice.

• Scăderea tensiunii arteriale/hipotensiune.

• Încetinirea pulsului cardiac (brahicardie).

În cazuri extreme, supradoza poate cauza stop cardiac, apnee, colaps circulator, fiecare dintre acestea având potenţial letal. Aşadar, nu te mai juca cu substanţele farmaceutice amestecate cu alcool; îţi pui în pericol viaţa!

Despre autor:
Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Sursa: curejoy. Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.


*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului In combinație cu alcoolul, acest medicament poate fi fatal!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu