Posted by / marți, 28 martie 2017 / No comments / ,

Iată ce nu ştiaţi despre regimurile alimentare restrictive! Tipuri de diete şi modul în care pot afecta organismul regimurile de slăbit!Publicitate
Un articol de Mihaela Iliescu

Un regim nu ar trebui sa fie restrictiv, în sine. Este restrictiv, în raport cu stilul de viaţă obişnuit al persoanei care îl va urma.

Dar unele organisme sunt atât de „uzate” şi dependente de stimuli externi pentru a funcţiona corect, încât o prea mare restricţie alimentară ar încetini funcţionarea organelor şi autoliza, astfel încât aducerea la zi a eliminărilor ar ajunge într-un punct mort.

pericolul dietelor prost alese

Un astfel de organism este ca imobilizat, pentru că nu are atâta energie la dispoziţie şi ar fi repede copleşit de toxine.

Un regim alimentar restrictiv, cu un aport nutriţional adecvat, ar putea stimula activitatea organismului şi este recomandat persoanelor devitalizate, celor în vârstă, celor intoxcaţi cu carne sau medicamente, pentru a evita crizele curative violente şi epuizante.

Un regim alimentar restrictiv permite celor care nu au suficient de multă voinţă, care au un anturaj nepotrivit sau, dintr-un motiv sau altul nu pot urma regim alimentar strict sau celor care, pur şi simplu nu doresc să urmeze un post, să se ocupe de sănătatea lor.

Eficacitatea unui regim restrictiv durează atâta timp cât organismul nu s-a obişnuit cu noua dietă.

Dacă restricţiile sunt moderate, organismul se adapteză repede la noul mod de alimentaţie şi pentru a continua, trebuie să recurgem la noi restricţii.

Dacă restricţiile sunt severe, organismul nu se poate obişnui, de aceea nu este indicat să urmăm o dietă restrictivă timp îndelungat.


Pentru a vă fi mai uşor să compuneţi un regim restrictiv adecvat şi echilibrat, am găsit câteva exemple pentru dumneavoastră:

1. Regim cu restricţie cantitativă. Orice aliment poate fi consumat, dar în cantitate limitată.

2. Regimul cântărit. Greutatea alimentelor consumate se stabileşte prin tatonare şi este personalizată.

3. Regimul hipocaloric. Cu ajutorul unor tabele în care figurează valoarea calorică a fiecărui aliment, se compun meniuri zilnice care furnizează un număr determinat de calorii. Este, de asemenea, personalizat, pentru că depinde de stilul de viaţă al fiecărei persoane.

4. Suprimarea unei mese. Se suprimă, în mod sistematic, una sau două mese pe zi. Dacă se renunţă la micul dejun, de exemplu, postul zilnic începe după cină şi durează până la prânz. Dacă se suprimă prânzul, postul este în intervalul dintre micul dejun şi cină. Se poate suprima cina şi postul durează de la prânz până a doua zi la micul dejun. Se poate mânca şi numai o dată pe zi, în intervalul 13.00-17-00, de exemplu.

5. Regimul cu trei alimente la fiecare masă. Este un regim care pare uşor de urmat, dar trebuie să fim atenţi la combinaţiile alimentare.

6. Regimul cu restricţie calitativă. Se referă la combinarea alimentelor după anumite criterii, iar cantitatea nu se ia în considerare.

7. Regimul vegetarian ( exclude produsele de origine animală, dar nu şi subprodusele, adică lapte, brânză şi ouă), regimul vegan (exclude şi subprodusele), regimul de crudiăţi (se consumă produse de orgine vegetală nepreparate termic). Aceste regimuri sunt, de departe, cele mai bune diete. Mâncând numai crudităţi, de exemplu, ne hrănim mai bine, pentru că trebuie să mestecăm alimentele mai multă vreme şi pentru că eliminăm pregătirea mai complicată, cu grăsimi, sosuri şi amestecuri mai greu de digerat.

8. Regimul disociat. Se bazează pe constatarea că diferitele sucuri digestive se pot opune unul altuia în acţiunea lor. În linii mari, constă într-un mic dejun compus din fructe proaspete şi oleaginoase, opţional şi lactate fermentate, o masă de prânz alcătuită din legume crude sau fierte şi un produs făinos la alegere (cereale, tăieţei şi cartofi), o cină cu legume crude sau fierte şi o proteină la alegere (de cele mai multe ori de origine animală).

Este un regim care favorizează digestia şi este benefic persoanelor care suferă de afecţiuni şi tulburări digestive de orice fel (pentru care, dealtfel, a şi fost conceput), dar este recomandat din ce în ce mai mult ca modalitate de a slăbi.

Totuşi, simplificarea excesivă a procesului digestiv poate reduce, pe termen lung, posibilităţile de absorbţie şi fixare a nutrienţilor.

9. Regimul hipoazotat. Exclude consumul alimentelor bogate în proteine – de origine animală, dar şi leguminoase sau cereale. Este un regim terapeutic indicat persoanelor care suferă de tulburări hepatice, renale, cutanate, reumatism, calculi.

10. Regimul hiocarbonatat. Restricţia vizează zahărul rafinat, zaharurile procesate, alimentele care conţin amidon, precum cerealele, pâinea, pastele, cartofii şi castanele. Zaharurile din alimentele făinoase şi zahărul rafinat sunt prost metabolizate, epuizează ficatul şi pancreasul. Este un regim recomandat persoanelor cu tulburări hepatice, pancreatice ş.a.m.d.


11. Regimul hipolipidic. Sunt excluse alimentele bogate în grăsimi de origine animală, dar şi oleaginoasele. Este o dietă recomandată persoanelor care au exces ponderal, suferă de tulburări digestive, hepatice şi biliare, cardiovasculare.

12. Regimul desodat. Sunt vizate alimentele bogate în sare, peştele oceanic, pâinea, produsele de patiserie, untul, brânzeturile, laptele. Se elimină sarea din orice preparat. Este un regim pentru persoanele care au afecţiuni ale rinichilor, hipertensiune, edeme, obezitate etc.
Avem nevoie de sare, dar excesul dăunează şi o putem primi foarte bine din alimente. Cei care fac exces pot să îşi ajute organismul consumând cartofi fierţi fără sare.
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Iată ce nu ştiaţi despre regimurile alimentare restrictive! Tipuri de diete şi modul în care pot afecta organismul regimurile de slăbit!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu