Posted by / duminică, 5 martie 2017 / No comments / ,

Grăsimea corporală îmbătrânește și omoară lent creierul!Un articol de Mihaela Iliescu

„Cu cât mai mult îţi utilizezi creierul, cu atât mai mult creier vei avea pentru a fi utilizat”, afirma antropologul american George A. Dorsey.

Pentru aceasta, nu sunt suficiente doar exercițiile cognitive, ci și o reducere a nivelului grasimilor corporale.De-a lungul timpului s-a acordat prea puțină atenție modului în care surplusul de greutate ar putea afecta performanțele creierului.

creierul unei persoane obeze este imbatranit

Efectele obezităţii sunt, însă, atât de complexe, încât nici măcar creierul nu scapă de teroarea grăsimilor.

Creierul unei persoane supraponderale arată cu zece ani mai bătrân decât ar trebui să fie conform vârstei. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge.

Conform BBC, cercetătorii au observat, în cadrul testelor, că pierderea materiei albe (partea care este responsabilă cu transmiterea informațiilor) este asociată cu surplusul de greutate.

Volumul materiei albe a creierului persoanelor supraponderale, diferă semnificativ de cel al persoanelor cu o greutate normală.

Autoarea principală a studiului, dr. Lisa Ronan, a declarat că: „Problema obezității este atât de complexă, încât ne este greu să spunem că știm totul despre cum se manifestă aceasta asupra stării generale de sănătate a organismului. Suntem abia la început de drum pentru a înțelege totul despre cum această situație afectează în mod direct creierul”.

Alte studii independente care s-au făcut pe aceeași temă susțin ideea unei influențe negative pe care surplusul de kilograme o poate avea asupra creierului.

S-a constatat că obezitatea este asociată cu leziuni neuronale (şi pierderi) în zona hipotalamusului, acea regiune a creierului foarte importantă pentru controlul greutăţii corporale.


Grăsimea din jurul taliei are un impact negativ asupra performanțelor mentale ale oamenilor, se arată într-un alt studiu realizat pe mai mult de 6.000 de britanici, pe o perioadă de peste 10 ani. Sunt afectate și dimensiunile cerebrale, nu doar exprimarea cognitivă.

Un studiu efectuat de University School of Medicine din New York a evidenţiat faptul că obezitatea duce la micșorarea creierului.

La această concluzie a ajuns și un grup de cercetători de la Institutul Karolinska, din Suedia, care susține că persoanele obeze au creierul de 4-8 ori mai mic şi prezintă un risc de demență cu 71% mai mare comparativ cu persoanele cu o greutate normală.


Paul Thompson, profesor de neurologie la Universitatea din Los Angeles, este de părere că o dietă bazată pe grăsimi afectează vasele de sânge din creier, efectul fiind o ȋmbătrânire prematură cerebrală. O persoană normală ajunge să piardă 0,5% din creier, anual, ȋnsă pacienţii obezi pierd uneori chiar 8%.

În aceste condiții, creierul nu mai este alert și „amator” de amintiri.

O cercetare realizată pe 50 de personae a demonstrat că în cazul celor supraponderale și obeze are de suferit memoria pe termen scurt. Nu este vorba despre amnezie, ci pur si simplu de o greutate în a-și aminti lucruri petrecute recent.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie solicitându-le participanților să găsească o serie de obiecte pe care tot ei le-au ascuns. S-a constatat că persoanele cu indice de masă corporală mare s-au descurcat mai puțin bine (cu 15%) decât ceilalți participanți.

Ca o concluzie, luând în considerare toate acestea, putem spune că o persoană care se confruntă cu un surplus de greutate nu ar trebui să privească situația ca pe un episod trecător, pentru că efectele grăsimii corporale se prelungesc la nivel cerebral.


*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Grăsimea corporală îmbătrânește și omoară lent creierul!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu