Posted by / luni, 6 martie 2017 / No comments / ,

Cum să ţinem corect un post cu apă pentru a ne redobândi sănătatea şi vitalitatea!
Un post nu este doar o perioadă de timp în care ne abţinem de la consumul anumitor alimente şi practicăm rugăciunea.

Pentru a beneficia de toate avantajele pe care le poate aduce un post, care înseamnă abstinenţă alimentară şi consumul apei, este important să ţinem seama de toate fazele sale.

Iată care sunt acestea:

sfaturi pentru intrarea in postul pastelui

Intrarea în post

În timpul postului, se elimină un număr mare de reziduuri.

Această fază se referă la pregătirea căilor de eliminare şi evitarea „înfundării”.

Este bine să ne luăm două măsuri de precauţie:

1. Să ne asigurăm ca toate căile de eliminare şi organele de detoxifiere sunt în bună stare, curăţându-le. Dacă nu vom face asta, toxinele nu pot părăsi organismul.

De exemplu, vom elibera intestinele prin metode laxative,vom deschide pielea prin şedinţe de transpiraţie, vom curăţa ficatul cu ajutorul unor plante hepatice şi rinichii cu diuretice.

2. Progresiv, vom diminua cantitatea de alimente pe care le consumăm, pentru a permite organismului să se obişnuiască cu absinenţa de hrană care va urma, altfel vor avea loc tulburări. Îi cerem organismului să depună eforturi mari pentru a elimina masa de toxine circulante, care ar fi ieşit oricum în timpul unei diete mai uşoare.

Postul propriu-zis

În această fază nu se consumă decât apă, care poate fi caldă sau rece sau pregătită sub formă de infuzii uşoare.

Atunci când se consumă apă cu miere sau sucuri de legume şi fructe sau supe de legume, nu mai este vorba despre post, ci despre dietă.

Din cauza autolizei şi aducerii la zi a eliminărilor, organismul continuă să elimine reziduuri chiar şi după câteva săptămâni de post, de aceea este bine să continuăm curăţarea căilor şi organelor de detoxifiere.

În timpul postului vom păstra activitatea fizică: mers, grădinărit, hidroterapie uşoară, exerciţii fizice, frecţie uscată, exerciţii de respiraţie ş.a.m.d., mai ales pentru că organismul nu mai este stimulat să funcţioneze prin alimentaţie.

Trebuie să ne informăm înainte şi să înţelegem ce se întâmplă cu organismul nostru, altfel este mai bine să abţinem de la acest post.


Durata este un aspect controversat. Partizanii posturilor lungi afirmă că natura ne dă un semn lipsit de echivoc pentru încheierea postului: reapariţia veritabilei senzaţii de foame, care nu poate fi calamtă decât mâncând, spre deosebire de falsa senzaţie de foame, care dispare după ce ne concentrăm pe altceva.

Posturile lungi nu sunt la îndemâna oricui, din motive sociale sau din cauza stării de sănătate.

Partizanii posturilor scurte (printre care mă număr şi eu) consideră că posturile de una până la trei, patru zile sau o săptămână sunt mai puţin solicitante, la fel de eficiente şi mai uşor de dus la capăt.

Dar nu există o regulă, decizia o poate lua fiecare după ce se informează şi işi analizează capacităţile personale.

Pe lângă foame, există şi alte semne care arată că postul depăşeşte capacităţile celui care îl ţine şi trebui întrerupt: epuizare generală, gânduri negre, depresie, scădere rapidă în greutate, insomnie, coşmaruri şi, în special, halena cu miros de acetonă.

Crizele de vindecare fac parte din reacţiile normale ale organismului şi nu necesită întreruperea postului, dacă nu sunt prea violente sau epuizante.

Ieşirea din post

Tubul digestiv, care a fost în repaus pe durata postului, nu poate fi forţat să îşi reia activitatea obişnuită peste noapte, este o schimbare radicală, greu de realizat.

Reluarea alimentaţiei se face progresiv, pentru ca într-o primă fază să fie scos din amorţeală tubul digestiv, apoi, in a doua fază, să îl stimulăm din ce în ce mai mult pentru a-şi regăsi propriul ritm.

Alimentele trebuie să fie uşor de digerat şi să nu fie iritante, să nu difuzeze repede şi să fie bogate în fibre.

Deseori, autoliza (digestia propriilor structuri din interiorul celulelor) continuă câteva zile după post, iar toxinele care erau pe punctul de a ieşi pot fi reantrenate în profunzime dacă alimentele nu sunt digeste sau difuzează cu uşurinţă (precum sucurile de fructe sau legume).

Alimentele care nu difuzează cu uşurinţă împiedică reabsorbirea deşeurilor, iar cele bogate în fibre le antrenează spre a fi eliminate mai uşor.

Iată un exemplu de ieşire din post:

Prima zi: zeama de la supa de legume sau leguminoase (cu schimbarea apei).

A doua zi: supă cremă de legume sau leguminoase.

A treia zi: supă cremă de legume sau leguminoase şi legume crude.

A patra zi: supă cremă de legume sau leguminoase, fructe şi legume crude.

După primele patru zile, se pot reintroduce, în cantităţi progresive, celelalte alimente.

Alte exemple:

Regimul lichid:

Supă de legume sau ceaiuri (mai ales în timpul unei febre) şi, chiar dacă prezintă inconvenientul alimentelor care difuzeză cu uşurinţă, sucuri de legume şi fructe diluate cu apă.

Regimul semilichid:

Se adaugă la regimul lichid.

Piure de fructe rase, piure de legume fierte sau crude, supe de legume (eventual cu gris sau tăieţei fără ou), decoct de cereale, compoturi, griş, tapioca, paste fără ou.

Regimul solid:

Legume fierte şi cartofi, cereale, pâine.

Instinctul este capabil să ne dea informaţii preţioase despre ieşirea din acest post, de aceea fiecare poate alege ce i se potriveşte.


Concluzii:

Este important să înţelegem principiile care guvernează derularea postului pentru a-l adapta la situaţia noastră personală şi la nevoile organismului.

Este bine să fim flexibili, adoptarea unor principii rigide şi reguli stricte, pe care nu le înţelegem, ne poate face să greşim şi să renunţăm atunci când apare o situaţie neprevăzută.*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cum să ţinem corect un post cu apă pentru a ne redobândi sănătatea şi vitalitatea!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu