Posted by / sâmbătă, 11 martie 2017 / No comments / ,

Cinci tipuri de uleiuri de măsline recomandate pentru gătit
Uleiul de măsline este lăudat de medici şi nutriţionişti ca fiind unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pentru organismul uman. Poreclit şi regina uleiurilor, textura, aroma şi proprietăţile uleiului de măsline îl recomandă atât pentru gătit şi prepararea de salate, cât şi pentru masaj corporal şi alte întrebuinţări.

Intensificarea cererii de uleiuri sănătoase a condus la creşterea disponibilităţii uleiurilor de măsline în mai toate magazinele, deşi nu toate aceste produse au aceeaşi calitate. Pentru a profita la maximum de toate beneficiile pe care le oferă uleiul de măsline, trebuie să înveţi să deosebeşti între tipurile de ulei de măsline existente pe piaţă şi să le foloseşti în mod corect.

care ulei este cel mai bun pentru gatit

1. Uleiul de măsline extra virgin

Uleiul de măsline extra virgin este un sortiment foarte căutat tocmai pentru că reprezintă o garanţie că uleiul respectiv face parte din cea mai înaltă clasă alimentară. Pentru a fi clasificat drept extra virgin, uleiul de măsline trebuie să îndeplinească următoarele patru criterii:

• Să fie fabricat prin metode de extracţie mecanice (fără folosirea de chimicale sau apă fiartă)

• Să fie obţinut exclusiv prin presarea la rece

• Să aibă un grad de aciditate oleică sub 1%

• Să aibă un gust, o aromă şi o culoare superioare

Finii cunoscători ai uleiului de măsline se folosesc de analogia cu vinurile de calitate la descrierea şi etichetarea uleiurilor, susţinând că gustul şi aroma variază considerabil în funcţie de regiunea de cultivare a măslinilor. Uleiul de măsline extra virgin este foarte bogat în antioxidanţi şi conţine cea mai mare abundenţă de minerale şi vitamine dintre toate sortimentele de măsline. Totuşi, punctul său de topire scăzut nu îl recomandă pentru gătit. Cel mai indicat este să foloseşti acest ulei în stare crudă pentru asezonarea salatelor sau a preparatelor reci.

2. Uleiul de măsline virgin

Uleiul de măsline virgin este obţinut şi el din prima presare a măslinelor, doar că este uşor inferior uleiului extra virgin. Ca şi uleiul de măsline extra virgin, şi acesta este fabricat prin extracţie mecanică, ceea ce înseamnă că la producerea lui nu se folosesc chimicale sau temperaturi ridicate.

Principala diferenţă dintre cele două o reprezintă nivelurile de aciditate.

În cazul uleiului de măsline virgin, nivelurile de aciditate oleică sunt cuprinse între 1,5 şi 2%, astfel că aroma acestuia este mai puţin puternică. Uleiul virgin poate fi folosit pentru prepararea de salate sau de soteuri de legume. Poate fi folosit şi pentru coacere, dar nu şi pentru prăjit.


3. Uleiul de măsline lite sau light

Cand ne referim la alimente, termenii de lite sau light se referă la valoarea calorică a produselor. În cazul uleiului de măsline, însă, această menţiune face referire la intensitatea aromei, şi nu la numărul de calorii. Uleiul de măsline lite are acelaşi număr de calorii ca celelalte uleiuri de măsline, doar că are o valoare nutriţională mai scăzută şi o aromă mai slabă.

Uleiul de măsline lite este considerat de clasă inferioară, el neavând aceeaşi aromă ca uleiul de măsline extra virgin. Dar această caracteristică îl recomandă ca pe un ulei ideal pentru gătit atunci când vrei ca aroma de măsline să nu predomine în mâncărurile preparate. De asemenea, acest ulei are un punct de ardere mai ridicat, aşa că poate fi folosit pentru soteuri, coacere şi chiar prăjire.

4. Uleiul de măsline pur

În ciuda denumirii sale, uleiul de măsline pur este de fapt un amestec de ulei de măsline virgin cu ulei de măsline rafinat. Acest ulei are o valoare nutritivă destul de scăzută faţă de uleiul de măsline extra virgin şi, din acest motiv, este şi mult mai ieftin. Acest sortiment de ulei are un nivel de aciditate de aproximativ 2%, aşa că este o alegere bună pentru prăjirea şi coacerea la temperaturi ridicate.

Uleiul de măsline pur este un ulei de calitate inferioară, care nu oferă gustul şi aroma specifică uleiului de măsline de bună calitate. Deşi se întrebuinţează mai ales pentru gătit, uleiul de măsline pur poate fi folosit şi pentru aplicaţii externe, îndeosebi în scopul emolierii pielii şi tratamentului mătreţii.


5. Uleiul din resturi de măsline (tescovine)

Terciul de măsline, sau uleiul de tescovine, este un subprodus al procesului de extracţie a uleiului de primă mână. Acest ulei este extras folosind solvenţi şi este rafinat, motiv pentru care are gust neutru şi este incolor.

Din punct de vedere calitativ, uleiul din tescovine se situează la baza clasei alimentare, dar pentru a fi mai atractiv pentru clienţi, este adeseori amestecat de producători cu ulei de măsline virgin. Proporţia de amestecare diferă, dar, de regulă, cantitatea de ulei virgin din componenţa amestecului este scăzută. Uleiul din tescovine de măsline este ieftin, dar acesta nu conţine concentraţii mari de vitamine precum uleiul virgin. La fel ca uleiul pur, uleiul din tescovine este destinat exclusiv prăjirii la temperaturi ridicate.

Uleiul de măsline este o sursă bogată de acizi graşi monosaturaţi şi vitamina E. Compuşii naturali ai uleiului de măsline au proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante foarte puternice. Dar, în funcţie de destinaţia de folosire, investeşte bani într-un sortiment potrivit pentru tine!

Despre autor:
Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.


*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cinci tipuri de uleiuri de măsline recomandate pentru gătit

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu