Posted by / joi, 2 martie 2017 / No comments /

Ce obligaţii avem faţă de aproapele nostru?Publicitate
Un articol de Claudia Bulacu

Pentru a răspunde la această întrebare,poate ar fi bine dacă am încerca să definim cuvântul « obligaţie ». Conform dicţionarului, acest cuvânt se referă la o datorie pe care fie o avem noi faţă de cineva,fie o altă persoană sau instituţie o are faţă de noi.

Deci, raportându-ne la noi înşine, avem obligaţii faţă de cineva,adică à priori, avem vreo obligaţie,de exemplu faţă de familie sau faţă de prietenii noştri ?

parintii si copii ne sunt dati

Părinţii şi copiii ne sunt daţi

Părinţii şi copiii ne sunt daţi de către Dumnezeu, adică nu îi putem alege noi şi ,din acest motiv, această legătură este indestructibilă. Până la moartea noastră suntem copilul cuiva şi copilul nostru rămâne al nostru. Ne naştem având o anumită mamă şi un anumit tată,dăm naştere anumitor copii.

Noi poate că vrem să fie fetiţă şi vine un băiat,poate vrem să fie blond cu ochi albaştri,dar el ia trăsături de la rudele soţului,care nu au ochii albaştri etc. În concluzie, aici nu prea avem liber arbitru. Ne iubim şi ne acceptăm părinţii şi copiii aşa cum ni sunt daţi,exact pentru că ne sunt daţi de către divinitate. Ruptura de părinţi şi de copii este extrem de dureroasă şi are efecte psihologice dezastruoase în timp.

Faţă de părinţii şi bunicii noştri avem,fără îndoială, obligaţia de a-i respecta şi de a-i sprijini la bătrâneţe,de a le face viaţa mai uşoară,dacă se poate. Avem,de asemenea,obligaţii şi faţă de copiii noştri : să îi îngrijim cât sunt mici,să îi dăm la şcoală, să le îndrumăm paşii,dar să le respectăm şi voinţa lor în alegerea carierei şi a pertenerului de viaţă,de exemplu.


Restul relaţiilor sunt alegeri

În privinţa relaţiilor de prietenie,de serviciu,de vecinătate, ele sunt libere,adică suntem în măsură să facem noi selecţiile,nu ne sunt impuse. Prin urmare, o căsătorie este liber consimţită (cel puţin în ţările în care nu sunt impuse), noi suntem liberi să ne alegem partenerul de viaţă şi suntem liberi,de asemenea, să hotărâm dacă acest partener va rămâne lângă noi toată viaţa sau ne vom despărţi la un moment dat,dacă relaţia nu mai funcţionează.

Relaţiile de serviciu sunt,de asemnea,libere. Nu suntem sclavi, putem demisiona oricând.

Prietenii sunt persoane pe care le acceptăm noi lângă noi şi la care putem renunţa oricând dacă vedem că prietenia devine o relaţie toxică.

Problema se pune dacă avem sau nu obligaţii în relaţiile acceptate prin liber arbitru. Revenind la definiţia obligaţiei,aceea de datorie, ce datorie avem noi faţă de soţul nostru ? Dar faţă de şeful nostru ? Dar faţă de prietenii noştri ? Dacă faţă de şeful nostru avem obligaţia să ne îndeplinim sarcinile contractuale (pentru care suntem plătiţi), faţă de soţ şi faţă de prieteni nu există obligaţii. Pe soţul nostru îl iubim, nu avem obligaţia de a-l iubi.

Îl iubim pentru că aşa simţim. Nimeni nu poate obliga pe cineva să îl iubească. Este imposibil aşa ceva,penru că inima nu iubeşte la comandă! Prietenii sunt în compania noastră atâta timp cât ne simţim bine împreună, nu suntem obligaţi să rămânem în acelaşi grup toată viaţa !


Relaţiile din iubire sunt supravegheate de Dumnezeu

Deci,relaţiile liber consimţite, bazate pe respect şi iubire, sunt cele mai fragile. Nu ne obligă la nimic,teoretic, dar nu rezistă fără implicare afectivă. Şi unde este implicarea inimii,apare frumuseţea şi bucuria. Unde vin bucuriile, vine şi dorinţa de a rămâne mereu împreună. Unde vine iubirea,vine chiar Dumnezeu. El este chemat de sufletul nostru şi rămâne mereu alături de noi pentru a ne călăuzi pe drumul pe care ni l-am ales.
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ce obligaţii avem faţă de aproapele nostru?

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu