Posted by / miercuri, 29 martie 2017 / No comments / ,

Alimente care cresc acuitatea auditivă şi previn surzireaPublicitate

Cu siguranţă ştiai că unii nutrienţi sprijină vederea, dar oare ştiai că alimentele potrivite pot îmbunătăţi şi auzul? Alimentaţia şi suplimentele nutritive pot rezolva problemele de auz chiar şi fără ajutorul altor tratamente farmaceutice.

De fapt, cercetătorii sunt de părere că principala cauză a pierderii auzului ar fi chiar dezechilibrele nutriţionale. Deteriorarea auzului după vârsta tinereţii nu se datorează disfuncţiilor mecanice ale urechii interne, ci slăbirii capacităţii creierului de a prelucra eficient informaţiile senzoriale captate din mediu.

ce sa faci ca sa nu surzesti

Mai mult, capacitatea creierului de a separa stimulii auditivi relevanţi de cei inutili scade substanţial în preajma vârstei de 40-50 de ani. Din fericire, îmbătrânirea auzului este reversibilă, iar pierderea bruscă a acestuia, adică tinitusul (ţiuitul în urechi), poate fi reparată.

Nutrienţi care protejează şi îmbunătăţesc auzul

Nutrienţii cei mai benefici pentru auz sunt:

- Folatul

- Carotenoizii, în special vitamina A şi astaxantina

- Zincul

- Magneziul

Aceştia protejează şi menţin sănătatea auzului prin:

- Neutralizarea radicalilor liberi

- Prevenirea stresului oxidativ în cohlee

- Îmbunătăţirea metabolismului homocisteinic

- Îmbunătăţirea circulaţiei sângelui în vene şi capilare

Cercetătorii au păreri împărţite cu privire la importanţa vitaminei A asupra auzului. În timp ce unele studii nu au identificat nicio corelaţie între suplimentarea vitaminei A şi calitatea auzului, altele au sugerat că aceasta ar contribui semnificativ la îmbunătăţirea acuităţii auditive.

Weston A. Price a prezentat şi explicat rezultatele celor mai semnificative studii în domeniu.

Unul dintre ele, efectuat în anul 1984, a demonstrat că vitaminele A şi E ar îmbunătăţi cu 5-15 decibeli auzul pacienţilor în vârstă. Deficitul de vitamina A a fost corelat cu scăderea numerică a celulelor senzoriale ale limbii, nasului şi urechii interne.

Altul, publicat în revista Science în 1993, susţine că vitamina A poate contribui la regenerarea cililor auditivi la mamifere. Un studiu japonez efectuat în 2009 a descoperit că riscul de pierdere a auzului la adulţii cu niveluri serice crescute de această vitamină şi de carotenoizi este foarte scăzut.

Cel mai recent, în 2014, un grup de cercetători a concluzionat că deficitul de vitamina A în timpul sarcinii, mai ales în primele etape, poate creşte riscul de pierdere senzorială a auzului şi de malformaţii ale urechii interne la făt.

Acidul folic (Vitamina B9) poate ameliora tinitusul

Tinitusul cauzat de leziuni induse de zgomot se manifestă prin senzaţii de ţiuit în urechi. Cercetătorii au arătat că vitamina B9, sau acidul folic, poate ameliora această afecţiune şi poate reduce homocisteina. Este un lucru important, având în vedere că homocisteina serică se află în strânsă legătură cu deteriorarea auzului la înaintarea în vârstă.

Cel mai bun mod de a creşte nivelurile de vitamina B9 în organism constă în consumarea cât mai multor legume cu frunze verzi în stare crudă.

Suplimentele de vitamina B9 sunt benefice, dar cea mai oportună sursă de această vitamină rămâne tot alimentaţia naturală. Suplimentele de acid folic trebuie să fie convertite mai întâi în L-5-MTHF, adică o formă activă biologic a folatului, ca să poată penetra bariera hematoencefalică şi să fie apoi utilizate de către toate celulele organismului.

Experţii susţin că aproximativ jumătate dintre adulţi au probleme de conversie a acidului folic în forma sa bioactivă ca urmare a unei reducţii enzimatice determinate genetic. Acesta este motivul pentru care cel mai indicat este să alegi suplimente alimentare care conţin nu acid folic, ci chiar folat.

Cele mai bune surse naturale de folat sunt spanacul, sparanghelul, brocoliul, frunzele de nap, fasolea, lintea şi mazărea.

Zincul este benefic în cazul pierderii bruşte a auzului

Potrivit cercetărilor, zincul poate fi de ajutor în tratamentul idiopatiei SSNHL, adică pierderea bruscă a auzului neurosenzorial. Tratamentul acestei afecţiuni include, de obicei, doze mari de steroizi, dar nu există suficiente dovezi că aceste medicamente farmaceutice sunt într-adevăr eficiente şi nici inofensive pentru corp.

Din fericire, 47-63% dintre pacienţii cu SSNHL îşi pot recupera auzul. Deşi cauza de fond a acestei afecţiuni auditive rămâne necunoscută, unii cercetători cred că boala s-ar datora unei infecţii virale sau unei patologii imunologice. Astfel s-ar explica şansele mari de recuperare după boală şi faptul că zincul este un bun mijloc de tratament.

Proprietăţile antivirale ale zincului oferă protecţie împotriva virusurilor de răceală şi gripă. În plus, zincul stimulează sistemul imunitar, întărind mecanismele naturale de apărare ale corpului împotriva bolilor virale.

Un studiu desfăşurat asupra unui grup de 66 de pacienţi cu SSNHL a demonstrat că administrarea de suplimente de zinc asigură o recuperare mult mai bună decât administrarea de tratamente cu corticosteroizi. Proprietăţile antiinflamatorii şi antioxidante ale zincului reduc stresul oxidativ al cohleei, îmbunătăţind astfel auzul. 


Cea mai bună sursă de zinc o reprezintă alimentaţia sănătoasă echilibrată

Cu toate că simpla creştere a aportului de zinc poate îmbunătăţi auzul, este important să cunoşti şi că excesele de zinc sunt periculoase! Cere sfatul medicului înainte de a lua suplimente de zinc, şi întrerupe administrarea lor dacă manfeşti următoarele simptome:

- Probleme legate de absorbţia cuprului şi a altor minerale, care favorizează apariţia anemiei

- Dureri de stomac, greaţă, diaree, vărsături

Doza zilnică recomandată de zinc este de:

- 8 mg la femei (11 mg la femeile însărcinate sau care alăptează)

- 11 mg la bărbaţi

- 5 mg la copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani

- 8 mg la copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 13 ani

- 3 mg la bebeluşi

Una peste alta, cel mai sigur mod de a creşte nivelul seric de zinc este prin intermediul alimentaţiei. Cele mai bune surse alimentare de zinc sunt fructele de mare, carnea de vită, organele animaliere, nucile caju, tahini, seminţele de dovleac, migdalele, spanacul, caşcavalul şi ciupercile crimini.

Dintre acestea, cea mai mare doză de zinc o furnizează stridiile (16-182 mg de zinc / porţie de 100 g) şi ficatul (12 mg de zinc / porţie de 100 g), dar reţine că un aport zilnic de zinc de peste 50 mg este considerat excedentar!

Despre autor:
Petrut s-a alaturat echipei Secretele pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii despre o viata sanatoasa. Pe Petrut îl puteti gasi pe facebook si Google+.

Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Alimente care cresc acuitatea auditivă şi previn surzirea

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu