Posted by / marți, 14 martie 2017 / No comments / ,

Ai idee ce este acest lichid roșu pe care îl lasă în urmă carnea?
Dacă eşti amator de carne, probabil că ai observat deja sucul roşu pe care şi-l lasă carnea crudă la decongelare. Fiind vorba de carne, ne gândim că lichidul nu poate fi altceva decât sânge, dar iată că nu e chiar aşa!

mioglobina este lichidul lasat de carnea rosie

Pe timpul procesării, sângele din carnea crudă este absorbit aproape în întregime. Sucurile roşii care mai rămân provin din ţesuturile musculare ale cărnii. Aşadar, ce este de fapt acest lichid?

Ei bine, lichidul roşu este mioglobină, un amestec de proteine şi apă. Mioglobina are rolul de a oxigena celulele musculare, şi conţine un pigment concentrat. Cu cât carnea conţine mai multă mioglobină, cu atât este mai roşie sau mai închisă la culoare. Carnea de pui sau de peşte, de exemplu, nu-şi lasă acest suc pentru că, în mod normal, carnea albă conţine foarte puţină mioglobină.

Ce anume influenţează nivelurile de mioglobină din carne?


Nivelurile de mioglobină determină culoarea cărnii, care poate fi roşie, brună sau albă. Muşchii din carnea roşie sunt, cel mai adesea, alcătuiţi din fibre musculare cu răspuns lent, spre deosebire de carnea roşie, care este alcătuită mai ales din fibre musculare cu răspuns rapid (de explozie).

Atunci când este expusă la aer, mioglobina oxidează şi capătă coloraţia brună (de sânge coagulat). Acest proces de oxidare poate servi ca indicator al prospeţimii cărnii cumpărate. Carnea de culoare roşu-aprins este aproape întotdeauna mai proaspătă decât cea de culoare maronie.

În industria cîrnii se folosește monoxid de carbon pe post de conservant, substanţă care formează legături chimice cu atomul de fier al mioglobinei. Ca urmare, carnea capătă şi îşi menţine mai mult timp culoarea roşie, îngreunând evaluarea calităţii produselor prin simpla inspectare vizuală. Atenţie mare, acest conservant este adăugat deseori şi la noi în produsele din carne autohtone!


Încearcă să achiziționezi carne din surse sigure

Ca să te asiguri că pui pe masă produse din carne sănătoase, neinjectate cu antibiotice, şi netratate cu conservanţi, sfatul nostru este să alegi carnea cumpărată de la țărani sau de la oameni cunoscuți.

Aceasta este mai slabă, are un conţinut mai ridicat de vitamine şi minerale, precum şi un raport mai echilibrat între acizii graşi omega-6 şi cei omega-3.

Când cumperi peşte, alege peştele sălbatic, şi nu cel de crescătorie. Fii cu ochii pe etichete ori de câte ori ai ocazia, este spre binele tău!


Despre autor:
Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ai idee ce este acest lichid roșu pe care îl lasă în urmă carnea?

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu