Posted by / luni, 27 februarie 2017 / No comments / ,

Știai că mersul la serviciu mai devreme de ora 10 dimineaţa este practic o formă de tortură modernă?
Constatările dr-ului Paul Kelley, prim-cercetător la Universitatea Oxford, indică faptul că începerea programului de lucru înainte de ora 10 dimineaţa este o adevărată tortură pentru omul modern.

Din nefericire, cei mai mulţi dintre noi facem parte din grupul celor care se trezesc de luni până vineri cu noaptea în cap ca să meargă la serviciu.

mersul la serviciu inainte de ora 10 este obositor

Toate procesele corpului uman sunt sincronizate la ceasul biologic propriu, denumit ritm circadian. Acest ciclu de procese este prestabilit genetic, şi reglează nivelurile de energie, producţia de hormoni, funcţiile cerebrale şi percepţia timpului la diferite momente ale zilei.

Cercetările din ultima vreme au demonstrat că trezirea foarte de dimineaţă şi începerea serviciului mai devreme de ora 10 reprezintă o formă de tortură la care ne supunem zilnic.

Acest program de lucru „inuman” impus de societate ne afectează ritmul circadian şi induce dezechilibre corporale.

Iată ce afirmă Kelley:


Nimeni nu îşi poate schimba ritmul biologic zilnic înnăscut. Trezirea mai devreme decât o cere organismul poate provoca probleme de ordin vegetativ. Ficatul şi inima, de exemplu, au diferite tipare de funcţionare, iar trezirea foarte devreme le forţează să-şi ajusteze procesele zilnice cu două, trei ore, chiar cu preţul sincopelor de funcţionare.

Ziua de muncă cu program de 8 ore a fost introdusă pe la începutul secolului 20, odată cu impunerea productivităţii continue de fabrică. Această decizie nu a luat în calcul ceasul biologic omenesc. Omul a evoluat pe tiparul diurn natural, aşa că adaptarea la aceste strategii moderne este foarte dificilă.


În interviul dat cu ocazia Festivalului Ştiinţific Britanic, dr. Paul Paul Kelley adaugă următoarele:

Rezultatul este o societate privată de somn, iar problema are ramificaţii globale. Toată lumea are de suferit din pricina programului de lucru impus, când aceste neajunsuri ar putea fi de fapt evitate.

Cercetătorul a propus ca şcolile să îşi înceapă programul după ora 10 dimineaţa. Teoria sa a fost aplicată şi testată de către o instituţie de învăţământ, care, în timp, s-a bucurat de o prezenţă mai mare şi o mai bună productivitate a elevilor, dar şi de o îmbunătăţire considerabilă a performanţei şcolare.

Ce grozav ar fi dacă toate sectoarele societăţii noastre moderne ar adopta această schimbare de orar! 

Cu toţii am fi mai energici, mai productivi, mai concentraţi asupra sarcinilor de lucru, şi astfel s-ar evita surmenajul, suprasolicitarea şi... dependenţa de cafea.

Persoanele obligate să lucreze mai devreme de ora 10 dimineaţa sunt mai predispuse la stres fizic şi emoţional şi mai expuse riscului de îmbolnăvire.


Din aceste motive, oamenii ajung să bea peste 3 căni de cafea pe zi ca să se poată concentra la serviciu pe toată durata programului de lucru. Transformat în cifre, acest obicei presupune cheltuieli anuale globale pe cafea de nu mai puţin de 38 de miliarde de euro!

Despre autor:
Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.
Referințe:
http://www.healthyfoodhouse.com/scientists-say-starting-work-10am-similar-torture/
http://livetheorganicdream.com/scientists-say-that-starting-work-before-10am-is-similar-to-torture/
http://www.britishscienceassociation.org/news/start-secondary-school-at-10am-to-improve-learning


*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Știai că mersul la serviciu mai devreme de ora 10 dimineaţa este practic o formă de tortură modernă?

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu