Posted by / luni, 13 februarie 2017 / No comments / ,

Este bine să trosnim degetele de la mâini sau nu?Un articol de Ileana Mladinoiu

Cel puțin o dată v-ați pocnit/trosnit degetele, un gest banal, care place multor persoane, în vreme ce pe alții din anturajul lor îi enervează.

Întrebarea ce se pune este de nu cumva trosnirea degetelor de la mână poate fi dăunătoare pentru sănătate.

Experții ne asigură că poate fi un obicei nervos/un tic, însă, în egală măsură, ar genera plăcere, deoarece prin întinderea articulațiilor terminațiile nervoase din zonă sunt stimulate.

gesturi care fac rau sanatatii

Se estimează că între 25% și 54% dintre persoane ar avea acest obicei și că este mai frecvent la bărbați decât la femei.

Până la urmă este sau nu periculos să ne tot pocnim degetele? Cea mai răspândită idee pare să fie că “mania” favorizează apariția artritei la nivelul aticulațiilor.

Ce se întâmplă în realitate


În realitate, nu degetele trosnesc. Fiecare articulație este înconjurată de un lichid (sinovial) al cărui rol este de a limita frecarea articulațiilor. Când presiunea scade, acest lichid se umple cu bule mici de aer. Zgomotul pe care îl auzim când pocnim degetele este cel al bulelor care se sparg.

Nu știu dacă ați observat că trebuie să așteptați, în medie, 20 de minute, ca să reluați obiceiul, timp necesar pentru formarea unor noi bule.

Cum spuneam mai sus, pocnitul degetelor de la mână ar provoca artrită, lucru sugerat de numeroase studii întreprinse în această direcție, instabilitate la nivelul articulațiilor, scăderea forței și a funcțiilor mâinii.

Din punct de vedere științific, a-ți trosni degetele de la mână ar însemna deteriorarea cartilajului ce acoperă articulația.

Cu toate acestea, nu există încă suficiente evidențe care să demonstreze că ticul respectiv poate distruge circulația sangvină.


Unul dintre cele mai cunoscute studii pe acest subiect este cel care a obtinut Ig Nobel 2009 (varianta opusă a Premiului Nobel/ un premiu dat lucrărilor științifice neconvenționale).

Alergologul american Donald Unger și-a trosnit timp de 60 de ani, cel putin de doua ori pe zi, incheieturile doar de la mâna stângă.

Apoi a comparat starea celor doua mâini. A ajuns la concluzia că nu putea vorbi de artrită mai mult la o mană decât la cealaltă.

Nu procedase niciodata la fel cu dreapta și nu a suferit niciodată de artrită după toți acești ani.

Printr-un studiu mai amplu, desfășurat în Detroit în anii ‘90, au fost supuse analizei mâinile a 300 de persoane de peste 45 de ani și s-a descoperit că 84% dintre cele care aveau mâinile umflate obișnuiau să-și pocnească degetele.

Totuși, cercetătorii nu au găsit o legătură directă între obicei și inflamația de la nivelul mâinilor persoanelor. Cu alte cuvinte, nu au putut determina dacă oamenii cu probleme la mâini își trosneau frecvent degetele din cauza unor boli anterioare sau obiceiul le-a provocat artrita.

Astăzi se știe ca artrita este o boală genetică, legată de vărstă și de muncile grele desfășurate de-a lungul vieții.

Însă, dacă ne îndepărtăm de artrită, despre care nu se știe exact dacă are legătură cu trosnitul degetelor, s-ar putea spune că altele ar fi pericolele: fracturi la nivelul degetelor sau entorse la nivelul ligamentelor, deși cazurile sunt rare.*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Este bine să trosnim degetele de la mâini sau nu?

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu