Posted by / joi, 12 ianuarie 2017 / No comments / ,

Zece lucruri la care trebuie neapărat să renunţi anul acesta ca să fii mai sănătos şi mai fericitPublicitate
Un articol de Razvan

Cât de repede crezi că poţi desprinde învăţăturile importante ale vieţii? De multe ori este nevoie ca cineva să treacă printr-o tragedie ca să ia în serios aceste lecţii. Dar nu te teme, dacă eşti pregătit să-ţi schimbi modul de gândire şi să renunţi la anumite obiceiuri nocive, nu trebuie neapărat să treci prin suferinţă ca să-ţi însuşeşti lecţiile de viaţă importante.

Începând chiar de acum, primeşte schimbarea cu braţele deschise şi renunţă la lucrurile care nu-ţi aduc de fapt nicio mulţumire. Renunţarea la lucrurile mărunte te poate ajuta să-ţi uşurezi viaţa şi să devii mai fericit şi mai împlinit.

Iată cu ce te sfătuim să începi:

sfaturi pentru a duce o viata sanatoasa


1. Efortul permanent de a le face tuturor pe plac


Nenumăraţi oameni trăiesc doar pentru a le face altora pe plac, irosindu-şi practic întreaga lor existenţă pentru alţii. Indiferent cine sunt persoanele pe care caută mereu să le mulţumească, în timp aceşti oameni încetează să-şi mai asculte vocea interioară pentru că devin tot mai preocupaţi cu ascultarea celor din jur şi cu satisfacerea nevoilor acestora.

Probabil că eşti una dintre persoanele care nu ştiu să spună nu, aşa că accepţi un volum mare de muncă atunci când deja eşti suprasolicitat şi îţi schimbi planurile personale de fiecare dată ca să o poţi scoate la capăt cu lucrul. Este foarte grav să manifeşti o astfel de mentalitate atunci când vrei să-i mulţumeşti pe toţi. Nu faci altceva decât să te expui unui stres continuu, pentru că n-ai cum să realizezi un astfel de deziderat fantezist! În tot acest timp, tu vei ajunge să fii omul cel mai nemulţumit şi mai dezamăgit dintre toţi.

Învaţă să redevii o persoană autentică şi să mai spui şi nu ca să scapi de acest „sindrom” atât de nociv. Nu e nevoie să refuzi pe nimeni într-o manieră grosolană; e de ajuns să rosteşti un „nu” pe un ton normal, dar categoric. Nu te aştepta ca această nouă atitudine să te ajute să-ţi faci noi prieteni; din contră, te va ajuta să-ţi cerni prietenii adevăraţi de prietenii falşi! Nu ai nevoie de aprobarea nimănui. Lumea e deja ticsită de ipocriţi şi prefăcuţi, dar are mare nevoie de oameni autentici şi sinceri!

2. Impulsul de a deţine mereu controlul


Mulţi oameni simt permanent nevoia de a deţine controlul în orice împrejurare. Renunţă la acest viciu şi vei fi surprins de cât de uşurat şi de eliberat te vei simţi. Cu cât încerci mai mult să controlezi alte persoane sau evenimentele viitoare, cu atât mai rău te cufunzi în anxietate.

Oricum ideea de control este o simplă iluzie! Lasă lucrurile să curgă de la sine şi vei ajunge să te simţi mai fericit şi mai sănătos. Anxietatea şubrezeşte nu numai sănătatea pshicului, ci şi sănătatea fizică.

De fiecare dată când ne simţim anxioşi, neurotransmiţătorii transportă acel impuls către sistemul nervos simpatic şi inimă, iar ritmul de respiraţie se accelerează şi fluxul sanguin este deviat dinspre organele abdominale înspre creier.

Pe termen scurt, activarea acestui mecanism de intrare în stare de alertă ne ajută să rezolvăm situaţiile critice. Dar pe termen lung, efectele sale asupra sănătăţii fizice sunt îngrozitoare. Anxietatea cronică induce simptome de ameţeală, greaţă, diaree, şi creşte riscul apariţiei unor boli cronice precum boli de inimă, tulburări respiratorii şi afecţiuni gastrointestinale.

3. Autocritica destructivă


Este foarte interesant modul în care atât de mulţi oameni aleg să se rănească şi să se admonesteze singuri prin monologuri interioare autodestructive. Mintea este un instrument extrem de puternic, dar chiar şi-aşa putem cădea cu uşurinţă în capcana autocriticii negative. Până la un anumit punct, revizuirea abilităţilor şi conştientizarea propriilor limitări reprezintă un lucru benefic ce ne menţine ancoraţi în lumea reală şi ne impulsionează să facem schimbări pozitive. Dar între acest tip de critică de sine şi critica agresivă este o diferenţă uriaşă.

Supradozele de critică autoadresată, orientată evident pe sublinierea eşecurilor, ne erodează stima de sine, ne supun unui stres inutil şi ne pot arunca chiar în depresie. Gândurile sunt cele care generează sentimente, şi nu invers, aşa că gândirea negativă generează tristeţe, iar gândirea pozitivă nutreşte sentimente de fericire. Schimbă-ţi modul de gândire ca să îţi schimbi starea de spirit.

Fă tot posibilul să înăbuşi vocea interioară critică indiferent de mijloace. Dacă îţi sunt de ajutor, recurge chiar la bileţele cu mesaje pozitive. O metodă simplă de a stăvili monologul interior negativ este să îţi imaginezi ce ar spune despre tine unul dintre prietenii tăi cei mai apropiaţi. Acest exerciţiu te ajută să sesisezi mai uşor gândurile negative distorsionate.

4. Nu mai lăsa frica să-ţi guverneze viaţa


Eckhart Tolle spunea cândva: „Cea mai mare parte a suferinţei umane este nenecesară. Această suferinţă este autocreată atât timp cât îţi laşi mintea nesupravegheată la cârma propriei vieţi.” Frica te poate paraliza efectiv. Te poate ţine prizonier în sentimente de disperare şi te poate împiedica să duci o viaţă tihnită. Cu toţii avem temeri, dar dacă le lăsăm să ne domine, ne limităm singuri potenţialul şi fericirea.

Mereu se va ivi ceva care să-ţi provoace frică. Citeşte o pagină dintr-un ziar la întâmplare şi cu siguranţă vei da peste nenumărate poveşti de groază, şi asta pentru că frica ne captează atenţia, frica se vinde bine. Dar poate că tu nu tremuri de frica unui potenţial dezastru mondial, ci mai degrabă de frica propriilor eşecuri, frica de schimbare, sau frica de a lăsa în urmă persoanele care fac sau au făcut cândva parte din viaţa ta. Renunţă la fricile care îţi consumă toată energia, şi reaminteşte-ţi mereu că nu are niciun rost să te stresezi pentru lucruri asupra cărora nu ai niciun fel de control. Detaşează-te de toate aceste lucruri ca să-ţi poţi îndeplini visele, pentru că viaţa este oricum foarte scurtă.

5. Sedentarismul


Dacă ai o slujbă de birou, sunt şanse mari să-ţi petreci majoritatea timpului stând pe scaun. Chiar şi după serviciu continui să fii imobil: te întorci acasă cu maşina, apoi te aşezi pe canapea şi priveşti emisiunile TV preferate. Ori mişcarea este esenţială pentru sănătatea întregului organism. Sedentarismul încetineşte metabolismul, promovând astfel asimilarea de grăsimi şi crescând riscul de obezitate şi de alte boli asociate precum boli de inimă, diabet şi artrită.

Chiar şi dacă faci puţină mişcare în fiecare zi, dacă în majoritatea timpului stai pe scaun, tot te expui unui risc ridicat de îmbolnăvire. Un studiu din 2010 a arătat că lucrătorii sedentari care făceau mişcare aproape în fiecare zi au prezentat un risc de îmbolnăvire la fel de ridicat ca lucrătorii sedentari care nu făceau mişcare deloc. Cei care lucrează la birou nu trebuie să se limiteze la exerciţii de mişcare intermitente. Ca să evite atrofierea musculaturii, aceştia trebuie să facă antrenamente fizice zilnice. Studiul menţionat mai sus a arătat că persoanele care petreceau mai mult de patru ore din zi aşezate pe scaun au înregistrat un risc de boli fatale cu 46% mai ridicat comparativ cu persoanele care petreceau pe scaun mai puţin de două ore.

Alte cercetări au descoperit că statul pe scaun mai bine de şase ore dublează riscul de diabet şi de boli cardiovasculare.

Aşa că pune-te în mişcare cât mai des, şi efectuează săptămânal şi antrenamente de intensitate mare. Strecoară zilnic în program câte o activitate precum mers pe jos, mers pe bicicletă, alergare uşoară, înot, yoga, ş.a.m.d. Dacă eşti nevoit să-ţi petreci toată ziua la serviciu, măcar ridică-te de pe scaun la intervale de o oră şi fă câţiva paşi. 


6. Autocompătimirea


După cum am menţionat mai sus, gândurile dau naştere la sentimente, iar autocompătimirea este un gând negativ prin definiţie, aşa că nu va face altceva decât să-ţi inducă sentimente de nefericire. Cunoşti proverbul care spune că „În loc să te plângi că tufele de trandafiri au spini, mai bine bucură-te că fac flori?” Ia aminte de la această zicală. Nu împrejurările în sine declanşează sentimentele negative, ci felul în care alegi să le priveşti.

Schimbarea modului de gândire nu-i tocmai un lucru uşor, având în vedere că creierul este mai înclinat să insiste asupra aspectelor negative, aşa că va trebui să cultivi un nou obicei constructiv: conştientizarea. De fiecare dată când te surprinzi reflectând asupra lucrurilor negative, opreşte-te şi condu mintea către un aspect pozitiv. Practicarea exerciţiilor yoga poate fi de mare ajutor aici pentru faptul că te învaţă să te concentrezi asupra respiraţiei, a mişcărilor şi a meditaţiei care recalibrează trupul şi mintea. Yoga te poate ajuta să dobândeşti un mod de gândire mult mai optimist.

Dacă chiar traversezi o perioadă critică, nu te sfătuim să încerci să ignori şi să reprimi gândurile negative. În astfel de cazuri, cel mai probabil vei avea nevoie de ajutor din exterior, aşa că profită de orice ocazie ivită de a discuta despre problemele tale cu prietenii apropiaţi şi nu spune nu nici unei eventuale terapii psihologice.

7. Compararea cu alte persoane


Mulţi oameni se compară zi de zi cu ceilalţi, fie că e vorba de proprii prieteni de pe reţelele de socializare sau de celebrităţile din tabloide. Nu uita că nu vezi decât latura cea mai atractivă a acestor persoane fără să cunoşti alte aspecte. Indiferent de aparenţe, nimeni nu are o viaţă perfectă, indiferent de aspectul fizic şi de starea materială. Ceea ce transpare la exterior este de regulă doar o versiune editată a realităţii.

Deşi raportarea la alte persoane poate constitui un mijloc bun de dezvoltare personală, la fel de bine ne poate şi prinde într-o cursă frenetică mânată de îndoiala de sine, o cursă continuă care ne erodează identitatea şi ne împiedică să ne îndeplinim propriile obiective.

8. Adunarea de lucruri inutile


Dacă ai casa plină de obiecte şi de mărunţişuri fără utilitate reală, ia în serios ideea de a renunţa la ele. Strângerea de „posesiuni materiale” te privează de fericirea reală, autentică. În primul rând, dacă îţi cauţi fericirea în lucrurile pe care le cumperi, ştii bine că bucuria nu durează mult timp, şi că vei fi mereu în căutare de alte lucruri care să te mulţumească. De fiecare dată când faci o achiziţie nouă se instalează un sentiment de euforie, dar acesta dispare la fel de repede precum se înfiripă. Investirea în lucruri materiale nu este deloc un mijloc eficient de a umple golul interior. Acest obicei este la fel de nociv ca oricare altă formă de adicţie.

Strângerea de lucruri inutile poate chiar dăuna sănătăţii. Acest comportament creşte nivelurile de stres, potrivit unui studiu desfăşurat de Universitatea UCLA. Cercetătorii spun că există o relaţie strânsă între nivelurile ridicate de cortizol, un hormon al stresului, şi obiceiurile maniacale de adunare de posesiuni. Acest stres permanent te poate împinge să mănânci mai mult, întrucât cortizolul creşte şi apetitul alimentar, aşa că rişti să te îngraşi. În plus, te vei simţi mereu obosit şi epuizat psihic ca urmare atât a stresului, cât şi a efectelor traiului într-un spaţiu supraaglomerat.

Concluzia? Renunţă la obiecte şi îndreaptă-te către oameni ca să găseşti fericirea adevărată. 


9. Izolarea de lume


Mulţi oameni au tendinţa de a petrece foarte mult timp acasă şi uneori uită cât de benefice sunt schimbările de decor şi ieşirile scurte la aer curat. Petrecerea timpului între patru pereţi se răsfrânge în primul rând asupra florei intestinale şi a plămânilor.

Aerul curat şi incursiunile în natură au efect de reducere a stresului. Propune-ţi să ieşi cât mai des din casă anul acesta şi, mai târziu, vei vedea cât de recunoscător îţi vei fi pentru decizia luată.

10. Alimentele procesate


Trebuie să recunoaştem, oricât ne-am minţi singuri, alimentele procesate NU sunt hrană adevărată. Acestea sunt ticsite cu ingrediente nesănătoase şi nu au valoare nutritivă reală. Dacă tot ce reuşeşti să faci în 2017 este să renunţi la alimentele procesate, tot eşti câştigat! Vei putea să slăbeşti mai uşor, vei fi mai sănătos, mai energic şi mai fericit. Adoptă o alimentaţie cu adevărat sănătoasă şi te vei convinge singur cât de importantă este nutriţia în menţinerea tonusului fizic şi mental!

Despre autor:
Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook sau Google+.

Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Zece lucruri la care trebuie neapărat să renunţi anul acesta ca să fii mai sănătos şi mai fericit

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu