Posted by / miercuri, 11 ianuarie 2017 / No comments / ,

Ți s-a spus că supa de varză slabeşte. Iată ce nu ştiai despre această dietă cu supa de varză!
Regimul cu supă de varză vizează o slăbire rapidă prin consumul de supă de varză în cantităţi mari. Propunătorii acestei diete susţin că parcurgerea curei garantează o slăbire corporală de până la 4,5 kg în 2-3 săptămâni.

Mulţi specialişti sunt de părere că regimul nu este deloc sănătos şi că efectele sale nu se menţin pe termen lung. Din acest motiv, vom trece şi noi în revistă avantajele şi dezavantajele celebrei cure cu supă de varză.

pericole metoda de slabit cu supa de varza


Cura în sine presupune consumarea de supă de varză şi nimic altceva timp de şapte zile consecutive. Totuşi, în unele versiuni este permisă consumarea zilnică şi a unui alt aliment, ca de exemplu lapte degresat, fructe sau legume. Varza este o legumă foarte săracă în calorii, aşa că regimul asigură arderea unui număr de calorii mai mare decât al celor ingerate.

Cu cât consumi o cantitate mai mare din această supă, cu atât vei slăbi mai mult. Nu se recomandă însă depăşirea celor şapte zile de regim la o singură cură.

Dieta cu supă de varză mai este supranumită şi Dieta Clinicii Mayo, deoarece se crede că ar fi fost proiectată pentru a determina o slăbire rapidă înainte de intervenţiile chirurgicale. Totuşi, aceste afirmaţii au fost infirmate de clinicile si spitalele în cauză, aşa că originile regimului rămân de fapt necunoscute. Tot ce se ştie cu certitudine este că dieta ar fi devenit celebră în ultimele două decade ale secolului trecut.

Iată cum arată reţeta originală:

Reţeta supei de varză

Ingrediente

• 1 căpăţână de varză

• 1 conservă de ciuperci

• 2 conserve de roşii

• 3 morcovi

• 2 ardei graşi verzi

• 2 cepe mari

• 1 mănunchi de ţelină

• 1–2 cuburi de bază pentru mâncare (opţional)

• 6–8 căni de apă

Instrucţiuni:

Toate ingredientele trebuie tăiate cubuleţe. Apoi ceapa trebuie călită în puţin ulei, după care poţi răsturna deasupra toate celelalte ingrediente. Completează cu apă sau cocteil vegetal, apoi adaugă cuburile de bază pentru mâncare, bulion sau alte verdeţuri.


Fierbe supa la foc mare, după care redu focul şi mai ţine compoziţia la fiert timp de aproximativ 30 de minute. Adaugă sarea, piperul, condimentele, sosul picant, dar şi alte eventuale legume nerădăcinoase precum spanacul şi fasolea verde.

Supa trebuie consumată zilnic în cantităţi cât mai mari. Pe timpul curei ai voie să consumi zilnic şi un alt aliment sărac în calorii. Nu ai voie să bei nimic altceva în afară de apă şi ceai neîndulcit. Deoarece dieta este săracă şi în nutrienţi, se recomandă să iei suplimente de vitamine şi minerale pe durata curei.

Planul de regim

• Ziua unu: Supă de varză şi fructe în orice cantităţi, dar nu banane.

• Ziua a doua: Doar supă şi legume verzi crude sau fierte. Poţi mânca şi un cartof copt cu unt sau ulei, dar nu ai voie fasole, mazăre sau porumb.

• Ziua a treia: Supă de varză, legume şi fructe în orice cantităţi. Sari peste cartoful copt cu unt.

• Ziua a patra: Banane, supă de varză şi lapte degresat în cantităţi nelimitate.

• Ziua a cincea: 280–567 grame de carne de vită, până la şase roşii proaspete şi supă în cantităţi nelimitate. Bea cel puţin 6-8 pahare de apă.

• Ziua a şasea: Supă, carne de vită şi legume verzi. Poţi înlocui carnea de vită cu peşte fript.

• Ziua a şaptea: Evită zahărul adăugat, dar poţi mânca legume, orez brun, supă de varză şi suc de fructe în orice cantităţi.

Trebuie să aştepţi să treacă 2 săptămâni între cure.

Eficienţa acestui regim nu a fost niciodată cercetată ştiinţific. Se presupune doar că ar fi eficientă pentru slăbit prin faptul că aportul de calorii este foarte mic.

Adevărul dureros este însă că kilogramele pierdute vor fi asimilate la loc la scurt timp după încetarea curei. Datorită conţinutului redus de calorii, corpul răspunde prin încetinirea ritmului metabolic, aşa că arde mai puţine calorii decât în mod normal.

Singurele persoane care pot beneficia cu adevărat de pe urma dietelor sărace în calorii sunt pacienţii cu obezitate morbidă. Sub supraveghere medicală, aceştia pot ţine cure pe perioade cuprinse între 4 şi 12 săptămâni. Rezultatele pe termen scurt sunt foarte bune cu privire la slăbit şi gradul de sănătate metabolică.

Totuşi, studiile recente au arătat că chiar şi dietele rapide cu conţinut de calorii foarte scăzut contribuie la reducerea rezistenţei la insulină.


Un alt avantaj al acestei diete constă în faptul că nu presupune înfometare. În plus, ai voie să consumi multe fructe şi legume bogate în fibre.

În schimb, din moment ce varietatea de alimente permise este limitată, uneori nu poţi mânca suficient cât să nu ţi se facă foame din nou la scurt timp. Dieta mai are avantajul de a fi ieftină.

Aparent, dezavantajele acestei diete depăşesc avantajele chiar dacă cura determină într-adevăr pierderea în greutate. În primul rând, cura ţine doar o săptămână, o perioadă mult prea scurtă pentru a slăbi într-un mod sănătos.

În prima săptămână a unui regim sărac în calorii, kilogramele pierdute constau în grăsimi doar în proporţie de 34%, celelalte două treimi constând în masă musculară şi apă.

Apa provine din rezervele de glicogen ale corpului, substanţe care formează legături chimice cu moleculele de apă. Atunci când nu consumi o cantitate suficientă de calorii, corpul apelează la rezervele de glicogen pentru energie şi elimină apa.

În plus, rinichii pot excreta prin urină mai multă apă şi săruri decât în mod normal. Dar echilibrul se reface atunci când se revine la o alimentaţie normală.

Dieta este foarte săracă în nutrienţi şi proteine. Aportul scăzut de proteine determină o reducere a masei musculare atât de necesare unui metabolism sănătos.

Mai mult, dieta este insipidă şi greu de dus la capăt din acest motiv.

5 măsuri de siguranţă şi efecte secundare specifice

Dieta nu trebuie urmată mai mult de o săptămână odată deoarece este săracă în nutrienţi şi foarte restrictivă.

1. Este săracă în vitamine şi minerale

Dieta este foarte limitată şi dezechilibrată, nu conţine deloc proteine şi este foarte săracă în calorii, grăsimi şi carbohidraţi.
Riscurile pot fi preîntâmpinate prin administrarea de suplimente nutritive. Chiar şi aşa, însă, pot apărea stări de slăbiciune, ameţeală şi leşin.


2. Afectează nivelurile glicemiei

Diabeticii trebuie să aibă mare grijă dacă încep această cură, deoarece conţinutul mic de carbohidraţi şi calorii poate modifica semnificativ glicemia. Dacă regimul este urmat doar pe o perioadă de şapte zile, însă, probabil că nu se vor instala efecte secundare observabile.

3. Afecţiunile vezicii biliare

Slăbirea bruscă poate încuraja formarea de calculi biliari. La consumul de alimente bogate în grăsimi, vezica biliară secretă sucuri digestive menite să asiste descompunerea acestora. Dacă nu consumi grăsimi deloc, vezica biliară nu se goleşte o vreme, ceea ce favorizează apariţia calculilor.

4. Aportul foarte mic de calorii

Alimentele incluse în această dietă cu greu însumează 1000 de calorii pe zi, adică sub pragul minim de calorii necesar îndeplinirii funcţiilor de bază ale organismului. La femei, acest prag minim este de 1200 de calorii, iar la bărbaţi, de 1500. Dietele foarte sărace în calorii sunt recomandate doar în cazurile de obezitate, şi numai sub supravegherea atentă a unui medic.

5. Flatulenţă şi crampe stomacale

Dieta este bogată în fibre, aşa că poate favoriza flatulenţa şi crampele stomacale.

În concluzie, dieta cu supă de varză poate determina slăbirea corporală precizată, doar că rezultatele nu se menţin decât dacă se trece imediat pe un alt regim de slăbire mai puţin restrictiv.

Dieta este foarte dezechilibrată şi săracă în nutrienţi. Poate fi dificil de dus la capăt aşa că, pentru rezultate mai durabile, sfatul nostru este să alegi alte metode de slăbit mai sigure şi mai sănătoase.

Despre Autor:
Maya este autor pentru Secretele.com - Este o mare placere sa ma pot conecta cu atat de multe suflete minunate. Sursa: authoritynutrition. Trebuie sa lasam o mostenire fara secrete generatiilor viitoare.  Toti suntem unul! Pe Maya o puteti gasi pe Facebook si Pinterest. sau Google+.
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ți s-a spus că supa de varză slabeşte. Iată ce nu ştiai despre această dietă cu supa de varză!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu