Posted by / marți, 31 ianuarie 2017 / No comments / ,

Nu o să-ți vină să crezi ce poți face cu ouăle...Sfaturi practice utile oricarei gospodine!Un articol de Ileana Mladinoiu

Deși sunt alimente excepționale, ouăle par puțin uitate de către unii sau banalizate.

Totuși, indiferent de felul cum le consumăm, important este să știm că sunt bogate în proteine, fier, iod și multe vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, A, D, E și K.

Într-un ou de găină, cântărind în medie 60 de g, avem circa 6 g de coajă, 37 g de albuș și 17 g de gălbenuș. Fiecare dintre aceste părți prezintă un interes aparte.

Astfel:

cum iti ajuta ouale sanatatea

Coaja protejează oul de infecții

Suprafața cojii este acoperită de o pieliță subțire, transparentă, denumită cuticulă. Acest film protector împiedică microbii să pătrundă în ou prin cei 10.000 de pori prezenți în coajă.

Gălbenușul, comoară prețioasă

Auzim adesea spunându-se că ar trebui să nu mâncăm gălbenușul de ou, pentru că ar fi sursă de colesterol. Să reținem, însă, că în el se găsesc majoritatea nutrienților, lipidelor și proteinelor.

De asemenea, gălbenușul este bogat în: vitamina A, excelentă pentru vedere, în vitamina B9 care ajuta corpul să capete energie, în B12, importantă în producerea de globule roșii, ca și în fosfor.

Într-un gălbenuș de ou se găsesc 12 % lipide, comparativ cu carnea grasă ce conține peste 20 %, deci puține grăsimi saturate și mai ales Omega 6 și 9.

Cât despre colesterol, cele 200 mg din gălbenuș nu trebuie să ne sperie. În realitate, grăsimile saturate în exces favorizează creșterea nivelului colesterolului denumit rău (LDL) și doar atunci ar fi indicat un consum de doar 2-3 ouă /săptămână.

Albușul de ou, sursă de proteine

Nutriționiștii consideră proteinele din albușurile de ou ca fiind de înaltă calitate/bune, spre deosebire de alte proteine complete. Mușchii omului le absorb mai ușor pe cele din albușul de ou, motiv pentru care unele persoane l-au inclus ca aliment favorit în dieta lor.
În două ouă se găsesc 13 g de proteine ce conțin printre altele aminoacizii cu rol esential în inhibarea degradării musculare.

Câteva sfaturi practice legate de folosirea ouălelor


- Nu spălați niciodată un ou, pentru a-l face mai curat, îi veți îndeparta cuticula de care spuneam la început, facilitând trecerea microbilor în produsul galinaceu.

- Nu păstrați niciodată un ou spart/puțin crăpat. Aruncați-l, deoarece nu știți de când s-a spart.

- Dacă depozitați ouăle în frigider, păstrați-le în cutia originală sau așezați-le în spațiile speciale de pe ușa frigiderului, având grijă sa fie curațate mereu.

În concluzie, mâncați ouă, țineți cont și de faptul ca prețul este accesibil tuturor buzunarelor.

După ce citești asta, cu siguranță nu vei mai arunca această parte a oului!*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Nu o să-ți vină să crezi ce poți face cu ouăle...Sfaturi practice utile oricarei gospodine!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu