Posted by / sâmbătă, 3 decembrie 2016 / No comments / ,

Tu știi care este semnificația controversatului număr 13?Publicitate
Un articol de Mihaela Iliescu

Considerat de unii ca fiind purtator de ghinion, iar de altii ca aducator de noroc, simbolismul numarului 13 este de cele mai multe ori pus sub semnul intrebarii, capatand de-a lungul timpului diferite conotatii.

Vom afla in cele ce urmeaza mai multe despre folosirea acestui numar in diverse culturi sau credinte.

semnificatia cifrei treisprezece


Semnificatia simbolica a numarului 13 isi are locul in mitologia nordica, pornind de la un banchet care a avut loc in Walhalla, in cinstea lui Baldur, zeul nobletii si al puterii, la care au fost invitati alti 12 zei.

Se spune ca Loki, jonglerul, a venit neinvitat la banchet, ca un al treisprezecelea oaspete. Ceea ce stim ca a urmat este uciderea lui Baldur de catre zeul razboinic Hoor, care a transferat astfel puterile magice catre Loki, considerat ca fiind zeul razboiului, conflictelor si violentei.

Simbolistica intunecata a numarul 13 continua in Crestinism, care il asociaza Cinei cea de Taina (doisprezece discipoli si Iisus). In aceasta situatie, 13 este vazut ca un semn prevestitor de rau augur pentru soarta lui Iisus dupa aceasta adunare.

De asemenea, se spune ca Cina cea de Taina a avut loc intr-o zi de vineri 13.

La capitolul 13 din Evanghelia Sfantului Ioan, dupa anuntarea tradarii lui Iuda, Iisus profeteste negarea lui Petru.

Tot intr-o vineri 13, in anul 1307, se spune ca a avut loc asasinarea Cavalerilor Templieri. In anul 1314, Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug, aceasta zi primind o conotatie negativa, mistica, din cauza legaturii cu Cavalerii Templieri.

Putem spune ca, intr-un scenariu al unui grup de oaspeti, asa cum sunt asociate figurile lui Iuda si Loki, 13 este un numar nenorocos.

Sau putem lua in considerare exact opusul, prin asociarea lui Baldur si Iisus cu numarul 13, iar in acest caz este simbolul ascensiunii, al schimbarii si al stralucirii.

In mitologia greaca, Zeus, cel mai putenic zeu, era al treisprezecelea. Astfel, simbolismul numarului 13 este legat de plenitudine, putere, realizare, dezvoltare.

Se spune ca Osiris, zeul egiptean al vietii, a fost ucis de fratele sau Seth. Isis, sotia lui Osiris si sora acestuia intentionau sa aduca la viata trupul lui Osiris, de aceea Seth l-a furat, l-a taiat in paisprezece bucati si l-a aruncat. Isis a incercat sa adune bucatile, dar nu a gasit decat treisprezece ( a paisprezecea bucata era penisul lui Osiris, care fusese aruncat in Nil si mancat de un crocodil – de asemenea, simbolic).

Aceasta istorioara ne arata simbolic ca numarul treisprezece este un precursor al finalizarii, al realizarii, numarul de eterna intoarcere.

Tot in mitologia egipteana apar treisprezece trepte pe scara catre eternitate. Pe treapta cu numarul 13, sufletul isi gaseste linistea si plenitudinea spirituala.

Legenda spune ca Filip al II-lea, regele Macedoniei (356-336 i.e.n.), a adaugat statuia lui la cele douasprezece statui reprezentand zeii principali ai mitologiei grecesti. La putin timp, a fost asasinat pe campul de lupta in campania impotriva Persiei.

Credinta evreiasca cuprinde 13 articole, numite dogme fundamentale ale iudaismului.

In traditia musulmana nu este acceptat ca 13 oameni sa stea la masa, caci se spune ca toti vor muri in urmatorul an.

Universul creat este reglementat de constantele fundamentale ale fizicii, in numar de 13, care sunt printre altele viteza luminii, constantele Planck, Boltzmann si Eddington, sarcina de protoni, masa protonului si de electroni s.a.m.d..

Frica de numarul 13 se numeste “triskaidekafobie”, iar teama de ziua de vineri ce cade pe 13 se numeste “paraskavedekatriafobie”, ambele cuvinte sunt de origine greceasca.
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Tu știi care este semnificația controversatului număr 13?

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu