Posted by / joi, 8 decembrie 2016 / No comments / ,

Știai că inteligența se moștenește de la mamă, și nu de la tată?Publicitate
Un articol de Razvan

„Multi tati vor suferi din aceasta cauza, dar cercetarile genetice au demonstrat ca cromozomul X, tipic femeiesc, este decisiv in transmiterea genelor legate de inteligenta... Cromozomul X influenteaza mii de gene diferite, multe dintre care influenteaza mai departe cognitia.” – Dr. Keith Witt

inteligenta se mosteneste de la mama


Pana nu demult, se credea ca parintii contribuie in mod egal la transmiterea genelor legate de inteligenta la copii. Mai nou, insa, se pare ca femeile ar avea o influenta mai mare asupra gradului de inteligenta a copiilor decat tatii. Totusi, este important de subliniat ca rezultatele acestor cercetari sunt foarte controversate si nu au fost confirmate inca de alte studii similare. Domeniul geneticii este un camp stiintific foarte extins si foarte complex.

Avand in vedere ca subiectul este foarte interesant, ne-am gandit sa preluam aceste informatii si sa le discutam mai in detaliu.

Rolurile cromozomilor X si Y

Cromozomii sunt structuri celulare alcatuite din acizi nucleici si proteine purtatoare de informatie genetica. Fiecare celula umana poarta o pereche de cromozomi. Femeile au doi cromozomi X, in timp ce barbatii au un cromozom X si un cromozom Y.

„Genele conditionate”

In esenta, genele conditionate se refera la genele caracteristice sexului. Proprietatile genetice ale genelor conditionate sunt fie activate sau dezactivate in functie de natura si scopul acestor gene.

Genele conditionate contin un sistem de „amprentare si etichetare” alcatuit din material biochimic. Acest sistem asigura doua functii esentiale: (1) de depistare si urmarire a punctului de origine al unei gene si (2) de a activa sau inactiva anumite procese din corp.

Genele activate influenteaza dezvoltarea genetica, in timp ce genele dezactivate raman latente. Iarasi, daca o caracteristica individuala este influentata de genele mamei, genele paterne sunt dezactivate. Cercetarile asupra influentei mai mari a genelor materne asupra gradului de inteligenta al copilului se bazeaza pe acest mecanism al genelor conditionate.

Rezultatele si concluziile studiului

Se crede ca abilitatile cognitive mostenite sunt influentate in primul rand de cromozomul X. Teoretic, femeile ar influenta abilitatile cognitive intr-o masura mai mare ca barbatii, intrucat ele detin doi cromozomi X, in timp ce barbatii au doar unul. Bineinteles, baza studiilor nu se rezuma doar la aceasta ipoteza, ci implica si mecanismul conditionarii genelor. Se speculeaza ca inteligenta ar fi o gena puternic conditionata care provine direct la mama. In cadrul studiului, cercetatorii si-au testat ipotezele de lucru pe soareci de laborator. In urma testelor, s-a descoperit ca embrionii carora li s-a administrat mai ales material genetic matern au dezvoltat un craniu si un creier disproportionat de mare comparativ cu dimensiunile corpului.

Embrionii de soarece carora li s-au administrat cantitati disproportionate de material genetic patern au dezvoltat un corp mai robust si mai mare, dar un craniu si un creier mai mici. In plus, cercetatorii au identificat si sase zone cerebrale care contin doar gene materne sau paterne. O observatie interesanta este ca in cortexul cerebral nu s-a identificat deloc material genetic patern. Cortexul cerebral este zona cerebrala responsabila cu functiile executive precum limbajul, planificarea actiunilor, gandirea logica si gandirea abstracta complexa.

Ideea ca mamele influenteaza mai mult gradul inteligenta al copilului nu este chiar o noutate. In 1984, Universitatea Cambridge a cercetat atat dezvoltarea creierului (denumita co-evolutie) cat si conditionarea genomica. Cercetatorii de la Cambridge au concluzionat ca materialul genetic al mamei contribuie intr-o masura mai mare la dezvoltarea centrelor cerebrale implicate in gandire.

Mai de curand, un alt studiu demn de mentionat, purtat de o agentie guvernamentala din Scotia, a investigat pe o perioada indelungata un grup de 12.686 de persoane cu varste cuprinse intre 14 si 22 de ani. In fiecare an, cercetatorii au intervievat subiectii si au monitorizat dezvoltarea intelectuala a acestora avand in vedere diferiti factori si diferite criterii, pornind de la nivelul educational pana la etnie. La finalul studiului, concluzia a fost ca IQ-ul mamei a fost cel mai corect instrument de predictie a inteligentei mostenite.

Concluzie

Fara indoiala, aceste cercetari marcheaza doar debutul studierii stiintifice a conditionarii genetice a gradului de inteligenta. Din datele desprinse pana in prezent, insa, se pare ca mamele ar avea cea mai mare influenta asupra abilitatilor cognitive ale copiilor. Si, potrivit unor altor teorii, acest fapt nu s-ar datora numai factorilor genetici.

Dezvoltarea intelectuala a copilului mai este puternic influentata de calitatea hranei si a ingrijirii primite, responsabilitati care revin – ai dedus deja – mamei. In plus, conexiunea puternica infiripata intre mama si copilul ei reprezinta pentru copil un imbold de a explora lumea din jurul sau si de a-si gestiona singur problemele cu care se confrunta.

Una peste alta, femeile joaca un rol mult mai amplu si mai complex in dezvoltarea intelectuala a copiilor decat in acceptiunea unui experiment de genetica. Mamele ne ingrijesc si ne formeaza si, se pare, ne inzestreaza si cu inteligenta!

Un motiv in plus sa fim recunoscatori mamelor!

Despre autor:
Razvan s-a alaturat echipei Secretele.com pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii pretioase despre o viata sanatoasa.Sursa: powerofpositivity. Pe Razvan il puteti gasi si pe facebook!

Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Știai că inteligența se moștenește de la mamă, și nu de la tată?

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu