Posted by / joi, 3 noiembrie 2016 / No comments / ,

Perfecționismul, metoda sigură de autosabotare care conduce la eșec!Publicitate
Un articol de Mihaela Iliescu

In societatea noastra, perfectionismul genereaza reactii pozitive, dar nu este nici pe departe o garantie a succesului, ci mai degraba poate fi perceput ca o boala ce afecteaza milioane de oameni.

Cum se traduce perfectionismul? Dorinta permanenta de a fi cel mai bun, de a avea control deplin asupra propriei vieti, de a fi pe placul celor din jur, pentru a primi laude si aprobare.

Majoritatea celor care sunt perfectionisti au fost invatati inca de mici, de catre parinti, ca trebuie sa fie cei mai buni. Uneori, perfectionismul se dezvolta si pe parcursul vietii, la presiunea unor factori externi – necesitatea de a da randament la locul de munca, competitivitatea generata de contextul economic si social.

perfectionismul este o metoda de sabotareDar acest stil de viata nu poate fi adoptat de toata lumea (si nici nu este de dorit asa ceva), impactul negativ pe care il are poate genera anxietate, diminuarea increderii in sine, apare sentimentul de ratare, toate acestea conducand sigur la depresie.

Iata intrebarile la care puteti raspunde atunci cand nevoia de a fi cei mai buni va copleseste si va ganditi de ce ar trebui sa va opriti:

Simtiti in permanenta nevoia de a face pe plac celorlalti?

Inca din copilarie ni s-a spus sa tintim cat mai sus, fie ca este vorba despre familie sau despre scoala si am primit recompense pentru efortul depus, daca rezultatele au confirmat asteptarile parintilor sau profesorilor. Atunci cand eforturile nu aduc succesul, apare pedeapsa, pe care invatam sa o acceptam ca parte a procesului.

Notele bune din scoala si dorinta de a fi pe plac parintilor genereaza mari frustrari viitorului adult, daca nu devine constient de faptul ca singura persoana in fata careia trebuie sa fie cel mai bun este el insusi.

Amanati mereu momentul pentru a incepe ceva sau nu duceti lucrurile pana la capat din cauza incertitudinii?

Niciodata nu va simtiti suficient de pregatiti pentru a face un anumit lucru si va tot promiteti ca va aveti apuca la un moment dat.

Sub presiunea familiei si a societatii, ne stabilim uneori obiective marete, uneori neconforme cu realitatea si cu propriile capacitati. Ca urmare a amanarilor, se instaleaza incertitudinea, apoi frica de a mai face ceva, apare un blocaj psihic, iar rezultatele inseamna esec sigur, anxietate si, in final, depresie.

Probabil v-ati confruntat la un moment dat cu situatia de a avea inceput un proiect, dar nu ati reusit sa il finalizati pentru ca vi s-a parut ca nu este suficient de bun si ati tot revenit asupra lui. Lucrurille devin tot mai dificile pe masura ce trece timpul, randamentul este scazut, va doriti sa abandonati totul si intrati intr-un impas. Pentru a-l depasi este nevoie de rabdare si perseverenta, de acceptarea propriilor greseli.

Mai sunteti curiosi, mai sunteti creativi si originali sau ati uitat demult ce inseamna toate acestea?

In situatia in care vreti sa fiti perfecti, timpul nu mai este un aliat si apare un blocaj psihologic, cauzat in primul rand de presiunea puternica a situatiei.

Curiozitatatea si originalitatea dispar, creativitatea lipseste cu desavarsire, din cauza incertitudinii create in legatura cu propria persoana.

Deveniti critici cu ceilalti si sunteti agresivi atunci cand primiti critici?

Relatiile pe care le creati sunt dominate de superficialitate, pentru ca perfectionismul va ocupa timpul. Critica la adresa celorlalti inseamna, de fapt, ce nu acceptati la propria persoana, iar in cazul perfectionistilor sunt multe de spus, comportamentul lor devine discriminator la adresa celor din jur.

Acceptati cu greu critica, pentru ca in permanenta va ginditi ca nu sunteti suficient de buni.

In acest cerc vicios nu obtineti nici un beneficiu din discutiile cu cei din jur, se pierde contactul cu situatia reala, relatiile profesionale si cele cu prietenii au de suferit.

Este bine sa invatati sa faceti diferenta intre idee si persoana, pentru ca nimanui nu ii face placere sa se incarce cu tensiunea si stresul altcuiva.

Ati uitat sa va bucurati de realizari si sa sarbatoriti?

A duce un lucru la bun sfarsit inseamna o stare de multumire pentru efortul facut, motiv pentru care ar trebui sa ne bucuram de fiecare data, chiar daca lucrurile nu ies in totalitate asa cum ne-am dorit.

Persoanele perfectioniste nu reusesc sa faca acest lucru aproape niciodata, din cauza ingrijorarii pentru rezultatele pe care le vor obtine. Acest lucru le amplifica starea de nefericire si creeaza nevoi imposibil de satisfacut.

Stiind toate acestea, sfatul de final este sa fiti cea mai buna versiune a dumneavoastra in fiecare zi, renuntand la comparatia cu ceilalti si, cel mai important, la aprobarea si aprecierile lor.
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Perfecționismul, metoda sigură de autosabotare care conduce la eșec!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu