Posted by / marți, 8 noiembrie 2016 / No comments /

Ce e bine și ce nu e bine să faci de Sfântul Mihail și Gavril!Publicitate
Sarbatoarea de Sfintii Mihail si Gavriil se numeste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil, in calendarul ortodox.

Despre Sfintii Mihail si Gavriil, traditia spune ca nu e doar motiv de sarbatoare, ci si de reculegere si de pomenire a celor plecati din aceasta lume. Iar reculegerea si pomenirea sunt mai potrivite acum, cand Romania inca-si plange tinerii morti in clubul groazei.

sa nu faci asta de fs mihail si gavril


Arhanghelul Mihail este, in traditia crestina, conducatorul ostilor ingeresti. Iar Arhanghelul Gavriil este aducatorul vestilor bune: el le-a adus dreptilor Ioachim si Ana vestea zamislirii Fecioarei Maria, iar Fecioarei i-a vestit ca va naste pe Mantuitorul lumii, pruncul Iisus. Sfintii Mihail si Gavriil sunt calauze ale sufletelor in drumul lor spre rai. Arhanghelul Mihail poarta cheile raiului, este un infocat razboinic impotriva diavolului si vegheaza la capataiul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca.

In calendarul religios popular, atat pe 8 noiembrie, cat si in ziua precedenta, sunt pomenti toti mortii familiei, ofrandele aduse lor purtand numele de “Mosii de Arhangheli”. Sfintii Mihail si Gavriil au grija insa si de cei in viata: ei sunt pazitorii oamenilor din clipa in care s-au nascut si pana la moarte si se roaga continuu bunului Dumnezeu pentru sanatatea acestora.

Traditii si superstitii de Sfintii Mihail si Gavriil

In ceea ce-l priveste pe Arhanghelul Mihail, acesta, se spune, ca poarta cheile Raiului, este un vrednic luptator impotriva diavolului si vegheaza la capataiul celor bolnavi. Daca acestora le este scris sa moara, Arhanghelul Mihail sta la capul lor, in partea dreapta.

Pentru ca atat Sfantul Mihail, cat si Sfantul Gavriil sunt vazuti ca pazitori ai oamenilor de la nastere pana la moarte, in credinta populara se spune ca ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerita pentru a aprinde o lumanare, pentru a fi calauzit spre Rai in viata de Apoi. Aceasta, pentru ca, potrivit folclorului, cei doi sfinti participa si la Judecata de Apoi.

De asemenea, in credintele populare Sfantul Mihail este si protectorul Lunii si al Soarelui si ca ori de cate ori diavolii incearca sa le fure de pe cer (eclipse), nu ezita sa se lupte cu ei.

O traditie regasita si in Transilvania, si in Bucovina cere ca gospodinele sa coaca, de Sfintii Mihail si Gavriil, “turta aretilor” (aretii fiind, in limbajul de la stane, berbecii despartiti de oi).

Ce nu ai voie sa faci de Sfintii Mihail si Gavriil

De Sfintii Mihail si Gavriil sunt strict interzise indeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit sa aiba parte de mare chin inaintea mortii.

Peste un milion de sarbatoriti

Mai mult de 1.300.000 de romani isi vor serba azi onomastica de Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, potrivit unei statistici a Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI. 

Majoritatea femeilor, aproape patru sute de mii, poarta numele de Mihaela, iar alte aproape trei sute de mii – Gabriela. Dintre barbati, peste trei sute de mii poarta numele de Mihai, iar peste doua sute de mii

Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ce e bine și ce nu e bine să faci de Sfântul Mihail și Gavril!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu