Posted by / joi, 10 noiembrie 2016 / No comments / ,

Boris Cyrulnik: Ca să fim fericiți, trebuie să suferim mai întâi. Prea multă fericire ar duce la pieirea noastrăPublicitate
Un articol de Ileana Mladinoiu

Celebrul neuropsihiatru si etolog francez, Boris Cyrulnik, specialit in domeniul legaturilor afective dintre oameni, al agresivitatii umane si al rezistentei la fenomenele destructive, sustine ca fericirea si nefericirea nu sunt in antagonism, ci se completeaza ca ziua cu noaptea.

pentru a f fericiti trebuie sa suferim


Atasamentul si dragostea nu se pot dezvolta decat daca am cunoscut suferinta si reintoarcerea la siguranta. Prin urmare, “orice viata psihica”, potrivit specialistului citat, presupune dualitatea fericire-nefericire. Fara acest antagonism, vom avea o electroencefalograma plata, altfel zis moarte cerebrala”.

Prin cartea sa “Din carne si suflet”, publicata la sfarsitul lui 2006, probabil cea mai indrazneata și mai dificil de scris vreodata, dupa cum sustin unii, Boris Cyrulnik si-a propus sa schimbe viziunea asupra lumii, in special asupra cuplului fericire-nefericire.

Acest tandem, parafrazandu-l pe Cyrulnik, functioneaza ca cheia in cruce pe care o folosim pentru a schimba rotile unei masini. Pe de o parte tragem in sus, pe de alta impingem in jos, iar cineva ar putea sa-si inchipuie ca aceste doua gesturi sunt contradictorii, cand de fapt constituie una si aceeasi miscare.

Explicatia ar fi ca atunci cand oamenii sunt in situatia de fercire totala, in care toate dorintele sunt imediat indeplinite, sau nimic nu va intra in contradictie cu cele mai mici asteptari, ei se vor regasi destul de repede nefericiti. Plecand de la un anumit nivel, orice fericire devine inacceptabila.

Dimpotriva, daca aceleasi persoane se gasesc intr-un necaz, este adevarat, ele vor suferi, dar in acelasi timp vor lupta impotriva raului, cu ideea de a-l invinge.

Este acea rezistenta in fata suferintei, o strategie de lupta. Atunci omenii se protejeaza unii pe altii, isi construiesc adaposturi, descopera focul, lupta impotriva animalelor salbatice si, in final, cunosc bucuria, fericirea de a-si invinge temerile.

Dupa Boris Cyrulnik, nefericirea si fercirea nu sunt frati dusmani. Sunt uniti ca degetele de la mana. Cresc impreuna ca gemenii. Lucru constatat si in vis, utopie, speranta, acesti furnizori importanti ai fericirii. Nu putem spera decat atunci cand ne aflam intr-o stare generala de rau, de discomfort.

Vom iesi din aceasta stare mult mai puternici, avand raspunsuri la unele intrebari care ne-au framantat zile/nopti sufletul. Cu conditia sa acceptam ca nefericirea este o notiune relativa.

Acceptarea vietii inseamna si acceptarea nenorocirii, fara de care nu ar exista fericire. Nu vom putea iubi, daca nu am suferi. Doar interdependenta dintre nefericire si fericire ne ajuta sa iubim viata.

Caii inaripati, inhamati simbolic la atelajul sufletului, merg in directii opuse, pentru a-l face sa avanseze pe acelasi drum, scria Platon in “Phaidros”.

In anii de liceu, l-am intrebat pe profesorul de filozofie de ce nu exista numai bine pe pamant. Mi-a raspuns ca fara rau nu am mai distinge binele!
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Boris Cyrulnik: Ca să fim fericiți, trebuie să suferim mai întâi. Prea multă fericire ar duce la pieirea noastră

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu