Posted by / luni, 31 octombrie 2016 / No comments / ,

Sunteți fericiți la locul de muncă?Publicitate
Un articol de Mihaela Iliescu

In cazul in care nu stiati pana acum, fericirea la locul de munca este masurabila, iar atunci cand ne simtim bine, devenim eficienti si creativi.

Chiar daca ar putea parea o contradictie de termeni, putem fi fericiti la locul de munca.

Articolul de fata este o pledoarie pentru schimbarea perspectivei, a locului de munca sau a domeniului de activitate, daca acestea nu vi se mai potrivesc intr-un anumit moment al vietii.

locul de munca te face fericit


Un angajat demotivat se duce la „scarbici”, lucreaza mecanic, se limiteaza la sarcinile zilnice obligatorii, pe care abia asteapta sa le termine, nu tinteste o avansare, iar starea aceasta se rasfrange si asupra celorlalte aspecte ale vietii.

Evitati sa faceti parte din aceasta categorie, daca oricum va duceti la serviciu (din diferite motive, care tin de alegerile personale) si haideti sa aflam impreuna care sunt temele de gandire si intrebarile pe care trebuie sa vi le puneti pentru a va da seama daca sunteti in locul potrivit, iar munca va este platita asa cum ar trebui sau daca aveti posibilitati de dezvoltare.

Iar vestea buna este ca puteti influenta perceptia dumneavoastra depre fericirea la locul de munca. Sigur ca nu exista o reteta universala care va invata cum sa fiti mai fericiti, dar sunt aspecte mici, care se afla in zona de actiune a fiecaruia si pot fi introduse in rutina zilnica.

Dincolo de aspectul financiar si de motivatia intrinseca pe care ne-o poate oferi faptul ca facem ceea ce ne place, ce mai contribuie la sentimentul de fericire pe care il poate oferi locul de munca?

Raspunzand la intrebarile de mai jos aveti posibilitatea de identifica ceea ce va lipseste la actualul loc de munca, ce ati vrea sa imbunatatiti si, mai ales, daca lucrati in domeniul care vi se potriveste.

1. Stiti exact care sunt asteptarile de la dumnevoastra?

Pe langa respect si suport, pentru un angajat este benefic sa existe transparenta, sa stie ca in orice moment poate discuta despre activitatea sa cu colegii sau cu conducerea firmei.

2. Aveti autonomie? Aveti la dispozitie materialele si echipamentele necesare pentru a va indeplini sarcinile?

Aceasta se traduce in libertatea si controlul pe care un angajat le are in organizarea si stabilirea timpului necesare realizarii sarcinilor de serviciu, precum si in suportul acordat de companie, prin accesul la toate resursele materiale si informatiile necesare.

3. Sunteti incurajati pentru a va dezvolta profesional?

Implicarea si satisfactia sunt mult mai mari atunci cand primim incurajari, atunci cand stim care este finalitatea muncii, cum putem contribui la scopul companiei, evoluand in acelasi timp in plan profesional si personal.

4. Care este relatia cu colegii? Aveti prieteni in randul colegilor, cu care ati putea pastra legatura dupa ce nu veti mai lucra impreuna? Colegii dumneavoastra sunt „jucatori in echipa”?

Relatia cu colegii, atat la birou, cat si in afara acestei activitati – invitatii la masa, diverse activitati, respectul si sprijinul contribuie la cresterea motivatiei si creeaza un sentiment de confort.

5. Aveti siguranta locului de munca? Recompensa financiara este pe masura efortului depus?

Atunci cand nu percepeti „amenintarea” unei concedieri in viitor, iar banii primiti sunt suficienti pentru a rezolva nevoile de baza (un salariu mai mare nu ne face neaparat fericiti pe termen lung, pentru ca ne adaptam rapid la ceea ce avem), in asa fel incat sa nu existe presiunea facturilor sau a cheltuielilor, cu siguranta puteti fi mai eficienti.

Semnificatia pe care o are activitatea dumneavoastra, indiferent de profilul companiei, viziunea asupra viitorului – in acest sens este importanta comunicarea obiectivelor pe termen scurt si pe termen mediu, sunt, de asemenea, importante pentru fericirea de la locul de munca.

Uneori, incarcarea prea mare cu sarcini si rutina va impiedica sa gasiti motive de fericire, iar lipsa pauzelor si amanarea unor sarcini afecteaza eficienta si aduc un stres suplimentar. Impartiti proiectele mari in sarcini mici zilnice si notati progresul pe care il faceti.

Progresul si succesul ofera satisfactie, dar pana ajungeti acolo este o cale lunga si exista posibilitatea sa va confruntati cu situatii dificile si sa gresiti. Acceptarea greselilor si capacitatea de a le face fata va fac fericiti pe termen lung, spre deosebire de „fericirea de moment”.

Starea de spirit cu care incepem ziua are un impact mult mai mare decat am putea crede. In anul 2011, doi cercetatori americani au evaluat relatia dintre dispozitie si performanta a angajatilor unui call center si au observat ca persoanele binedispuse dimineata erau mult mai eficiente si interactionau mult mai empatic cu clientii.

Iata si care sunt cifrele:

Un sondaj realizat de Gallup in anul 2013 in 142 state, pe aproximativ 180 milioane de angajati, a aratat ca doar 13% dintre acestia sunt fericiti la locul de munca.

Angajatii fericiti petrec de doua ori mai putin timp realizand o sarcina de lucru, au cu 65% mai multa energie si intentioneaza sa ramana in companie pe o durata de patru ori mai mare decat angajatii nefericiti.
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Sunteți fericiți la locul de muncă?

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu