Posted by / sâmbătă, 24 septembrie 2016 / No comments / , ,

Radicalii liberi, prieteni sau dușmani?Publicitate
Un articol de Mihaela Iliescu

Oriunde este boala, acolo sunt si radicalii liberi. Acestia indeplinesc multe functii critice in organismul nostru, de la controlul trecerii sangelui prin artere, pana la lupta impotriva infectiilor si pana la a ne pastra mintea ascutita si concentrata.

Unii radicali liberi sunt raspunzatori de pornirea si de oprirea genelor, altii (cum sunt oxidul nitric si superoxidul) sunt produsi in cantitati foarte mari de celulele noastre pentru a „otravi” bacteriile si virusii. Alti radicali liberi pot omori celulele canceroase.

fac sau nu rau radicalii liberi


In mod sigur avem nevoie si de radicali liberi pentru a supravietui. Cu toate acestea, in mai putin de o secunda, radicalii liberi ne pot imbolnavi si ne pot imbatrani inainte de vreme. Fie ca ne bronzam, fie ca avem un atac de cord sau o inflamatie in organism, radicalii liberi sunt deja un factor existent sau in evolutie. Procesul de imbatranire este strans legat de prezenta radicalilor liberi.

Ce sunt radicalii liberi?

Pentru a intelege, haideti sa facem o descriere a celulelor umane, in care se poarta in fiecare zi un razboi intre radicalii liberi si antioxidanti.

Celulele sunt formate din unitati mai mici, numite atomi. Fiecare atom contine un centru sau un nucleu, care este inconjurat de electroni. Doi sau mai multi atomi pot fi legati prin impartirea electronilor, formand molecule.

Oxidarea biologica – procesul de formare a energiei – implica transferul electronilor de la o molecula de oxigen la urmatoarea. Atomul ramas fara un electron se numeste radical liber.

Radicalii liberi se formeaza constant aproape peste tot in organism, iar daca nu sunt repede „prinsi” pot aparea multe probleme. De exemplu, pot ataca si oxida ADN-ul. Cand aceste molecule instabile au drept tinta moleculele care trec prin sange, exista riscul aparitiei unei boli de inima si al unei crize.

In anul 1954, dr. Denham Harman – cercetator la Berkley, a propus teoria radicalului liber de imbatranire, prin studiul efectelor radiatiei asupra sistemelor biologice umane. Dr. Harman a fost primul care a facut legatura intre radicalii liberi produsi in urma expunerii la radiatii si radicalii liberi rezultati prin producerea normala e energiei in organism.

Desi nu putem impiedica trecerea anilor sau imbatranirea organismului, putem folosi antioxidantii pentru a reduce pagubele produse de radicalii liberi, incetinind procesul de imbatranire.

Radicalii liberi nu imbatranesc organismul doar din interior, ci si din exterior. Atunci cand ating pielea, radiatiile ultraviolete ale soarelui excita o molecula de pe suprafata pielii, care intra in reactie cu oxigenul, formand oxigenul atomic.

Ozonul, o molecula de oxigen cu un extra electron, este un alt factor de imbatranire a pielii. Desi nu este un radical liber, favorizeaza formarea acestora. Nu ataca doar pielea, distruge mucoasa pulmonara, pasajele nazale si cavitatea bucala.

Atacul cerebral este un exemplu de mod in care radicalii liberi agraveaza o situatie si asa grava.

Un atac cerebral apare atunci cand circulatia sangelui este oprita sau restransa intr-o anumita regiune a creierului. Acest fapt poate fi provocat de un cheag de sange sau de un rest care se rupe dintr-o placa aterosclerotica si blocheaza artera care conduce sangele si oxigenul catre creier. Rezultatele sunt dezastruoase. Imediat dupa criza, cand circulatia este restabilita, se produc foarte multi radicali liberi, care pot ataca tesutul din zona, ducand la o permanenta degradare a creierului.

Situatia devine si mai grava atunci cand, in procesul de degradare a creierului, fierul este eliberat in zone in care este in mod normal legat sau controlat. Fierul este cel mai abundent mineral din organism, este vital pentru viata, dar nu este permis sa circule liber. Este strans legat de proteine si „aparat” cu grija.

Marile acumulari de fier din creier au fost, de asemenea, asociate cu boli degenerative – Alezheimer si Parkinson.

Radicalii liberi sunt, de asemenea, implicati in declansarea si agravarea bolilor de inima.

O boala de inima apare cu ani inainte de a se manifesta, prin oxidarea LPL (lipoproteine cu densitate scazuta), denumite „colesterol rau”. Procesul poate dura multi ani prin formarea de placi in artere, iar daca o artera devine prea incarcata rezultatul poate fi o pierdere subita de sange si oxigen din inima sau un atac de cord.

Ca si in cazul atacului cerberal, o mare parte din raul care i se intampla muschiului inimii in timpul unui atac de cord este cauzat de explozia radicalor liberi produsa dupa restabilirea circulatiei sangelui.

Un alt mod in care radicalii liberi provoca ateroscleroza este prin implicarea oxidului nitric, un gaz care, desi exista doar cateva secunde, are un impact major asupra functiilor organice. Desi este esential pentru o circulatie normala a sangelui, excesul de oxid nitric poate fi foarte periculos – este un factor de risc in afectiunile inimii. Pentru a mentine o buna circulatie a sangelui, corpul trebuie sa pastreze in echilibru oxidul nitric.

Radicalii liberi sunt raspunzatori de inflamatiile din organism, precum si de numarul mare de cazuri de cancer.

In concluzie, radicalii liberi ne pot fi prieteni sau dusmani, insa trebuie sa interactionam corect cu ei, altfel se pot intoarce impotriva noastra. Cheia este la noi si inseamna mentinerea unui avantaj al antioxidantilor, prin consumarea unor cantitati corespunzatoare, atat sub forma de alimente ( o alimentatie cat mai aproape de natura) si suplimente, dar si prin limitarea expunerii la oxidantii din mediul inconjurator.

Dr. Lester Packer – „Miracolul Antioxidant”
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Radicalii liberi, prieteni sau dușmani?

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu