Posted by / miercuri, 14 septembrie 2016 / No comments / , ,

Amețești când te uiți pe balcon, dar în avion nu se întâmplă la fel. Cum se explică fenomenulPublicitate
Un articol de Ileana Mladinoiu

Unii dintre noi, cand ne aflam la o inaltime mai mare a unui bloc, privind din balcon in jos, sau pe marginea unei prapastii, parca intepenim de frica, avand impresia ca vom cadea in gol si ne cuprinde ameteala.

iata de ce ametesti cand te uiti pe balcon


Un astfel de caz nu este usor de inteles, de aceea multi cercetatori au incercat sa lamureasca fenomenul.

Organele responsabile de echilibru se afla la nivelul urechilor. In interiorul lor, se gasesc 3 canale minuscule semicirculare pline cu lichid. Acestea sunt tapetate cu cili (perisori) microscopici. Este ceea ce numim urechea interna.

Prin urmare, rolul lor nu este numai de a ne asigura auzul, ci si echilibrul. De fiecare data cand ne miscam, lichidul se deplaseaza, iar cilii penduleaza. Creierul primeste de la acesti cili microscopici informatii pe care le foloseste pentru controlul echilibrului.

Atunci cand cineva manifesta teama de vid, creierul obtine mesaje diferite. Pe de o parte, urechile ii dicteaza ca se afla in echilibru, pe de alta parte, frica de gol transmite alte avertismente creierului. Frica este cauzata de instinctul de suprvietuire, pentru a se evita caderea mortala.

Totusi, acest lucru depinde de fiecare individ in parte. Unii pot fi traumatizati de inaltimi din alte motive.

In orice caz, informatiile contractictorii sunt greu de interpretat pentru creier, deci mesajele diferite provoaca starea de rau, de vertij.

Ce pare foarte interesant este faptul ca unii simt ameteala de la o inaltime mai mare a unui bloc si nu cand se afla in avion. Explicatia consta in modul diferit de perceptie a senzatiei. Ileana Mladinoiu
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Amețești când te uiți pe balcon, dar în avion nu se întâmplă la fel. Cum se explică fenomenul

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu