Posted by / joi, 18 august 2016 / No comments / ,

Dr. Arnaud Metlaine despre consecințele muncii de noapte asupra sănătății și despre ce ar trebui să facă angajatorii!Publicitate
Un articol de Ileana Mladinoiu

Munca de noapte vizeaza actualmente un numar insemnat de persoane care sunt supuse unor severe efecte asupra sanatatii, in primul rand aflandu-se tulburarile de somn si de vigilenta.

Numeroase cercetari stiintifice au relevat faptul ca reclamatiile salariatilor ce lucreaza pe timp de noapte (“muncitori nocturni”) sunt atat de frecvente, incat, din nefericire, au devenit banale, ba chiar normale.

iata care sunt consecintele muncii asupra sanatatii


Sa ne oprim la cele doua aspecte importante semnalate de catre dr. Arnaud Metlaine, specialist in Medicina Muncii, vizand lucratorii de noapte.

Tulburarile de somn

Pot surveni destul de devreme sau dupa ani lungi de munca prestata noaptea. Fara sa fim specialisti, e de acceptat ca nimic nu se compara cu un somn bun de noapte.

Oamenii care lucreaza in ture de noapte sufera frecvent de somnolenta, risc legat mai ales de executarea unei sarcini monotone, au somn agitat, superficial, se trezesc foarte obositi.

Tulburarile de vigilenta

Se estimeaza ca aceste tulburari de vigilenta la “muncitorii nocturni” s-ar situa in jur de 25% - 30% si ca nu raman fara consecinte, in special in domeniul transportului.

Citim, auzim la radio, televizor de multe accidente intamplate la locul de munca in toiul noptii sau la intoarcerea acasa.

De altfel si Agentia Nationala de Securitate (ANSES), printr-o expertiza al carei scop a fost evaluarea riscurilor asupra sanatatii la personalul de noapte, a confirmat ca perturbarea ritmului biologic la salariatii acestia este legata de munca in orare decalate.

In 2012, s-a estimat ca 3,5 milioane ar fi numarul persoanelor care lucreaza pe timp de noape, adica 15,4 % dintre salariati.

Acestia, in afara de aspectele semnalate mai sus, au un metabolism dereglat, prezinta risc de luare in greutate, de obezitate, sunt predispusi la diabet tip 2, boli coronariene (ischemie coronariana, infarct miocardic), tulburari lipidice (exces de colesterol), hipertensine si accidente vasculare cerebrale ischemice, risc de cancere, mai ales cancer de san (la femei).

Consecintele pe termen lung trebuie luate in calcul de catre angajatori, asa ca se impun o serie de masuri adaptate la postul detinut de fiecare individ in parte, la tipul de afacere detinut.

In ceea ce priveste mediul de lucru, o masa calda pe timp de noapte, intre miezul nopții si 01:00, precum si o gustare in jurul orei 03:00-04:00 sunt recomandate.

De asemenea, este preferabil sa se respecte pauzele, de cel putin 20 de minute, si sa se creeze o atmosfera de lucru intr-un mediu mai putin zgomotos, pentru o mai buna concentrare.

Daca oamenii, indiferent unde muncesc, ar fi mai protejati, s-ar bucura de mai mult respect, de toate drepturile, poate ca relatia dintre angajator si angajat ar fi nu una ideala, ci normala. Ileana Mladinoiu
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Dr. Arnaud Metlaine despre consecințele muncii de noapte asupra sănătății și despre ce ar trebui să facă angajatorii!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu