Posted by / joi, 9 iunie 2016 / No comments / ,

Sănătatea înseamnă mai mult decât absența bolii și funcționarea fără probleme a organismului!Publicitate
Un articol de Mihaela Iliescu

Sanatatea implica si relatiile decizionale, emotionale, intelectuale, sociale, toate valorile reale asumate. Reprezinta o garantie a orientarii, libertatii si asumarii corecte a fiecarei fiinte umane.

Cred ca este nevoie de o definitie clara si cuprinzatoare a conceptului de sanatate, care sa contina toti factorii determinanti: preventia, educarea, intretinerea, tratamentul dezechilibrelor care apar din cauza convingerilor noastre, trailor si actiunilor necorespunzatoare.

ce inseamna sanatatea


Din perspectiva stiintelor moderne, in special a terapiilor complementare, sanatatea are sapte dimensiuni: biologica, intelectuala, emotionala, volitiva/decizionala, spirituala, sociala si holistica.

Sanatatea biologica reprezinta starea organismului si raspunsurile acestuia in fata „ agresiunilor” externe. Ea consta intr-o buna functionare a organelor, aparatelor, tesuturilor, sistemelor si celulelor, luate individual, in ansamblu si in orice conditii.

Sanatatea intelectuala se refera la capacitatea de preluare, procesare si transmitere a informatiei, intr-un mod optim, indiferent de volum. O buna sanatate intelectuala ne permite sa gestionam problemele care pot conduce la anumite dezechilibre biologice, emotionale sau sociale. Suntem capabili cu totii, intr-o masura mai mica sau mai mare, sa ne dezvoltam intelectual, sa dobandim si sa folosim informatii care ne permit intretinerea, refacerea si imbunatatirea sanatatii.

Sanatatea emotionala inseamna alegerea, intelegerea, trairea emotiilor, care aduc vitalitate si o abordare optima a problemelor cotidiene, precum si capacitatea de a invata, de a decide si de a avea activitati eficiente, dar si buna dispozitie. Inteligenta emotionala este capacitatea noastra de a ne identifica si de a utiliza emotiile. Nivelul inteligentei emotionale este un bun indicator al echilibrului dintre gandire, emotii, actiune, iar studiile recente atata ca este mai importanta la locul de munca decat experienta si abilitatile.

Sanatatea volitiva/decizionala reprezinta capacitatea de perceptie, de evaluare si de luare a unor decizii. Vointa este un mecanism specific de pornire, oprire sau inhibitie a unui proces sau a unei actiuni, in functie de valorile, convingerile sau motivatiile personale. Libertatea vointei inseamna capacitatea de a lua decizii in cunostinta de cauza.

Sanatatea spirituala inseamna capacitatea de constienta, de echilibru si armonie, care se manifesta in special prin autoeducare. Este capacitatea noastra de a ne constientiza identitatea si de a gasi cele mai scurte, simple si armonioase cai pentru o viata implinita, cu intelegere, acceptare si compasiune.

Sanatatea sociala reprezinta capacitatea de a ne angaja, de a contribui, de a beneficia si de a ne bucura de relatiile cu toti cei din jur. Omul este o fiinta sociala, iar calitatea vietii noastre depinde de calitatea relatiilor interpersonale. Sanatatea sociala inseamna realizarea rolului in viata, fara a tulbura climatul de armonie si de protectie al altor persoane.

Sanatatea holistica este un concept unificator, care regleaza toate componentele fiintei umane, ceea ce inseamna sa traim intelept si sa atingem maturitatea in toate dimensiunile ei, nu numai la nivel biologic. Maturitatea implica armonizarea vietii interioare cu cea exterioara, cu actiunile personale si cu rolul pe care il avem de indeplinit.

Aceste dimensiuni formeaza un tot unitar si fiecare are un efect asupra celorlalte. Neglijarea unei singure dimensiuni poate avea consecinte asupra sanatatii pe ansamblu si asupra calitatii vietii, de aceea trebuie sa le acordam atentie constanta, identificand legaturile dintre ele si incercand sa le mentinem in echilibrul favorabil unei dezvoltari armonioase.

O sanatate buna inseamna mentinerea fiecarei dimensiuni la un nivel care sa permita oamenilor sa traiasca o perioada cat mai lunga de timp si sa se bucure de o viata de calitate.

Si sa nu uitam ca starea de sanatate, cu toate componentele ei, este o alegere personala!
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Sănătatea înseamnă mai mult decât absența bolii și funcționarea fără probleme a organismului!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu