Posted by / vineri, 10 iunie 2016 / No comments / ,

Aveți probleme cu somnul când vă aflați într-un loc necunoscut? Aflați motivele!Publicitate
Un articol de Ileana Mladinoiu

Vi s-a intamplat sa dormiti pentru prima data intr-un loc ce nu va este familiar si sa nu puteti inchide ochii sau, daca se intampla pentru cateva minute, sa va treziti la cel mai mic zgomot?

de ce nu poti dormi


Devenit fenomen relativ obisnuit in lume, oamenii de stiinta s-au concentrat asupra acestei probleme (destul de complicata), cu scopul de a gasi cel putin o explicatie.

Care ar fi efectul primei nopti

Indiferent ca vorbim de cazarea la un hotel sau la un prieten, prima noapte este un moment dificil si se manifesta prin tulburarea somnului. Lesne de inteles ca aveti de-a face cu asa-zisa inaugurare a unui loc nou.

Cercetatorii numesc fenomenul “efectul primei nopti”, termen venind din anii ’60, insa studierea indeaproape a lui a fost recent intensificata.

Astfel, echipa de la “Universitatea Brown” a descoperit ca emisfera stanga a creierului este responsabila de problema cu pricina, fenomen devenit universal. Studiul a dovedit ca prima noapte intr-un loc inedit afecteaza persoane de toate varstele si de orice origine. Conform Yuka Sasaki, autorul principal al lucrarii, “Chiar si la tinerii sanatosi, fara tulburari de somn, la 99% dintre cazuri s-a observat efectul primei nopti”.

Pentru a realiza cercetarea, mai multi voluntari au acceptat sa-si petreaca noaptea in laboratorul specialistilor, pentru ca acestia sa le analizeze activitatea cerebrala in timpul somnului.

Asa cum era de asteptat, rezultatele au aratat ca in prima noapte subiectii au intampinat dificultati de adormire si treceau prin faze de microtrezire in detrimentul somnului paradoxal/profund.

Acest lucru se intampla deoarece emisfera stanga a creierului ramane in alerta. Potrivit cercetatorilor, ea este mai sensibila la stimulii externi in timpul primei nopti, ca o modalitate de a face fata unor eventuale pericole.

Nu este prima data cand se observa o asimetrie a activitatii emisferelor cerebrale. La mamiferele marine, cum ar fi delfinii si balenele, se intampla sa alterneze activitatea stangii cu dreapta, pentru ca acestea sa urce la suprafata apei, sa-si incarce plamanii cu oxigen.

Sa aveti somn, oriunde ati merge!
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Aveți probleme cu somnul când vă aflați într-un loc necunoscut? Aflați motivele!

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu