Posted by / joi, 19 mai 2016 / No comments / , ,

Consumul de suplimente alimentare: afacere sau binefacere?Un articol de Mihaela Iliescu

In prezent, comercializarea suplimentelor nutritive care contribuie la stimularea digestiei a devenit una dintre cele mai mari afaceri.

Sunt companii care sustin utilitatea folosirii suplimentelor, reclamele TV indeamna la consumul acestora dupa mese imbelsugate, in locul promovarii unui stil de viata sanatos. Intr-o oarecare masura, cu totii avem probleme digestive, mai ales daca pancreasul este slabit.

Dar dependenta de suplimente cu continut de enzime digestive va conduce intr-un final la blocarea activitatii pancreasului.

Pentru a intelege daca este sau nu indicat sa consumam aceste suplimente, haideti sa vedem ce rol au acestea in organismul nostru si ce se intampla in procesul de digestie.

ce reprezinta consumul de suplimente alimentare


Celulele nu pot digera structuri, ele au nevoie de materiale de constructie. Organismul uman trebuie sa descompuna structurile pe care le digeram in cei mai simpli compusi, iar enzimele sunt necesare pe parcursul intregului proces.

Alimentele pe care le consumam sunt descompuse astfel: proteinele – in aminoacizi, care indeplinesc functia de material de constructie si refacere; carbohidratii (amidon si zaharuri complexe) – in zaharuri simple, folosite drept combustibil; grasimile – in acizi grasi si glicerol, pentru regenerare si nevoi urgente.

In cavitatea bucala exista enzime digestive alcaline, care sunt folosite in digestia initiala a carbohidraţilor si grasimilor. In stomac se afla enzime digestive acide (pepsina), pentru digestia initiala a proteinelor. In pancreas si in prima portiune a intestinului subtire exista enzime digestive alcaline care incheie procesul de digerare a proteinelor, amidonului, zaharurilor si grasimilor. 

Majoritatea acestor procese sunt de natura alcalina.

Digestia este primul proces care trebuie sa se produca intr-un organism sanatos, iar multi oameni esueaza tocmai la acest nivel.

Enzimele sunt catalizatori organici produsi de celulele vii. Actioneaza ca niste “magneti”, favorizand formarea sau distrugerea elementelor sau a substraturilor pentru a produce produsul dorit. Organismul are nevoie si utilizeaza mii de enzime, actiunea aceastor este implicata mai ales in metabolism. Un organism sanatos poate folosi enzimele la nesfarsit.

Aciditatea, dar si deshidratarea, radiatiile, toxicitatea si temperaturile pot influenta, distruge sau stimula factorii enzimatici.

Este esential pentru organism ca pancreasul sa produca bicarbonatul de sodiu, iar vezica biliara secretie biliara, deoarece ambele substante alcalinizeaza si purifica alimentele pre-digerate din stomac. Daca tesuturile acestor organe se sunt epuizate sau sunt afectate astfel incat aceasta alcalinizare este impiedicata sau chiar restrictionata sa patrunda in intestinul subtire, atunci duodenul va intretine o stare de supra-aciditate, efectul fiind inflamatia si ulcerul.

Un mediu mult prea acid va actiona in sensul distrugerii sau neutralizarii enzimelor digestive alcaline din pancreas, oprind procesul digestiv corect. Aceasta stare va conduce la infometare la nivel celular, deoarece procesele de fermentaţie si de putrefactie vor inlocui procesul digestiv, iar alte enzime si parazitii vor intra in actiune.

Enzimele sunt distruse prin expunerea la temperaturi, incepand de la 40 grade Celsius. Si temperaturile scazute le pot distruge.

Atunci cand gatim, ditrugem nutrientii pe care ii contin alimentele in stare cruda, inclusiv enzimele. Nici un animal nu isi gateste hrana inainte de a o consuma. Daca hranim animalele de casa cu mancare gatita, ele se vor imbolnavi si vor muri. Medicii veterinari ne atrag deseori atentia, insistand ca nu trebuie sa hranim un animal cu resturile de la masa noastra, fiindca el se va imbolnavi de aceleasi boli de care suferim si noi.

Totusi, in unele situaţii critice sau in boli cronice, se recomanda consumul de enzime digestive din doua in doua mese sau o data la trei sau la patru mese. Este recomandat sa urmam acest tratament pe o perioada scurta de timp, pana cand reusim sa readucem la valori normale functionarea pancreasului si pe cea a intestinului.

Suplimentele cu enzime digestive nu trebuie asociate cu hrana cruda sau cu alimente care nu sunt preparate la foc, ci doar cu alimente gatite, care sunt mai greu de digerat. Daca vom consuma hrana cu aciditate mare, probabil ca va trebui sa recurgem uneori la enzime digestive.

Consumul de sucuri obtinute din fructe si legume si/sau consumarea acestora in stare cruda ajuta la revitalizarea pancreasului si a intregului organism., chiar daca, aparent, procesul digestiv poate fi ingreunat.

Viata genereaza viata, iar moartea genereaza moarte. In lipsa enzimelor, vom avea parte de moarte.

Odata cu natura, Dumnezeu ne-a daruit un “bufet” in care abunda alimentele vii si nutritive, dar si capacitatea de a le procura. Ca urmare, haideti sa ne hranim cu alimente proaspete si crude, pentru ca enzimele sunt cheia vietii.

Dr. Robert Morse – “Sa traim sanatos fara toxine”.


*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Consumul de suplimente alimentare: afacere sau binefacere?

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu