Posted by / luni, 1 februarie 2016 / No comments / ,

Cel mai bun prieten al omului îți poate salva viața din ghearele cancerului! Câinii detectează cancerul în 9 din 10 cazuriPublicitate
Un articol de Calin Petru Barbulescu

Pe viitor, mijloacele principale de depistare a cancerului ar putea consta nu in teste costisitoare si invazive, ci pur si simplu in folosirea de caini special antrenati pentru a adulmeca probele de urina suspecte. 

Un nou studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stiinte Medicale din Arkansas (UAMS) si prezentat cu ocazia celei de-a 97-a Reuniuni Anuale a Societatii Endocrine din San Diego, il are ca protagonist pe cainele de salvare Frankie. Cainele in cauza a inregistrat o rata de succes de 90 la suta la distingerea intre probele de urina prelevate de la pacienti cu cancer tiroidian si cele prelevate de la oameni sanatosi.

Desi multi caini au fost antrenati in prealabil pentru a detecta diferite tipuri de cancere umane, Frankie este primul caine antrenat pentru a face diferenta intre persoanele cu boli tiroidiene benigne si cele bolnave de cancer prin simpla adulmecare a urinei acestora.

cainii detecteaza cancerul


Cainii – la fel de eficienti precum testele de screening de prima mana

In prezent, metoda preferata pentru diagnosticarea cancerului tiroidian este biopsia prin aspiratie pe ac fin, care presupune introducerea unui ac fin pe gat pana la nivelul glandei tiroide pentru prelevarea unei mostre de tesut tiroidian pentru analiza.

Cu toate acestea, multe dintre tehnicile de diagnostic existente au un grad limitat de precizie, astfel ca multe dintre interventiile chirurgicale tiroidiene intreprinse sunt determinate de alarme false, avertizeaza cercetatorul senior Donald Bodenner.

In eforturile de a oferi o alternativa la astfel de teste invazive, cercetatorii l-au antrenat pe Frankie, o corcitura de ciobanesc german, sa recunoasca mirosul de tesut tiroidian uman canceros. Cainele a fost instruit sa se intinda la detectarea mirosului de cancer, si sa se indeparteze de mostre in toate celelalte cazuri.

Echipa de cercetatori a colectat probe de urina de la 34 de pacienti la clinica tiroidiana UAMS. Toti participantii au fost supusi apoi la biopsii si interventii chirurgicale de diagnosticare, in urma carora a fost confirmat faptul ca 15 dintre ei au avut intr-adevar cancer tiroidian, in timp ce restul de 19 au avut boli tiroidiene benigne. Aceste rezultate nu au fost divulgate cercetatorilor si antrenorului canin din etapa secunda a studiului.

Un antrenor echipat cu manusi il pune pe Frankie sa adulmece probele de urina (cu pauze ocazionale pentru a adulmeca si un esantion canceros cunoscut pentru a asigura o identificare corecta si pentru a mentine cainele motivat sa continue). Frankie a identificat corect 30 din cele 34 de probe supuse testarii.

Frankie a inregistrat doar doua rezultate negative eronate si doua alarme false. Aceasta precizie este foarte apropiata de cea caracteristica procedurii de biopsie prin aspiratie pe ac fin. „Cainii antrenati pentru detectarea de mirosuri ar putea fi folositi de catre medici pentru a detecta existenta cancerului tiroidian la oameni inca din stadiile incipiente. Acest lucru ar putea preintampina interventiile chirurgicale nejustificate”, a declarat Bodenner.

Cercetatorii planifica in prezent un studiu de urmarire/verificare in colaborare cu Colegiul de Medicina Veterinara al Universitatii Auburn, care, in urma unui antrenament de specialitate, a distribuit doi caini detectivi genisti in rolul de detectivi ai cancerului.

Cainii, albinele si musculitele de fructe

Utilizarea cainilor sau a altor animale pentru detectarea cancerului este un domeniu de cercetare in plina expansiune. Motivul este simplu: in timp ce oamenii au doar 5 milioane de receptori olfactivi, cainii au aproximativ 200 de milioane, ceea ce le atribuie un miros de aproape o mie de ori mai sensibil decat cel al omului.

Intr-un studiu din 2011, cercetatorii au antrenat cu succes un numar de caini in scopul depistarii cancerului pulmonar prin simpla adulmecare a respiratiei pacientilor. Cainii au reusit sa detecteze cancerul chiar si pe fondul unor factori de interferenta precum abuzul de tutun si bolile pulmonare obstructive cronice, spre deosebire de testele actuale de depistare a cancerului.

Potrivit unui alt studiu din 2014, cainii au dovedit o precizie de 98 la suta la detectarea cancerului de prostata pe baza probelor de urina. In prezent se antreneaza caini inclusiv pentru detectarea cancerului ovarian.

Dar si alte animale pot fi antrenate sa detecteze cancerul. Intr-un studiu publicat in revista Scientific Report din februarie 2014, cercetatorii de la Universitatea Konstanz din Germania si Universitatea La Sapienza din Italia au raportat ca au antrenat musculite de fructe nu numai sa detecteze diferentele dintre celulele umane sanatoase si cele canceroase, ci si sa faca distinctia intre mai multe tulpini diferite de cancer. Potrivit unui alt studiu din 2013, si albinele au trecut testul detectiei de boli. Insectele au depistat nu numai bolile de cancer, ci si tuberculoza si diabetul prin simpla intrare in contact cu aerul expirat de pacientii umani.

Despre Autor:
Calin Petru Barbulescu este autor pentru Secretele.com . „Iubirea este una dintre caile care duce la o eliberare spirituala completa. Viata o primesti gratis, nu ajunge sa platesti pentru ea, iar viata pe care o incepem plangand trebuie s-o terminam razand. Numai impreuna putem sa lasam o mostenire plina de iubire generatiilor viitoare!” Pe Calin Petru Barbulescu il puteti gasi pe Facebook sau Google+

Referinte: 
http://www.medicalnewstoday.com/articles/290600.php
http://news.discovery.com/animals/dog-sniffs-out-thyroid-cancer-in-human-urine-150309.htm 
http://www.naturalnews.com/043856_fruit_flies_cancer_tumors_diagnosis.html
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cel mai bun prieten al omului îți poate salva viața din ghearele cancerului! Câinii detectează cancerul în 9 din 10 cazuri

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu