Posted by / luni, 4 ianuarie 2016 / No comments / ,

Deficiențele acestei vitamine te fac de trei ori mai susceptibil la migrenele frecventePublicitate
Un articol de Calin Petru Barbulescu

Migrenele sunt extrem de comune, episoadele dureroase avand durate cuprinse intre cateva ore si trei zile. Din pacate, aceste tipuri de dureri de cap se numara printre cele mai putin intelese si ineficient tratate tulburari medicale, in special din cauza multitudinii de cauze si factori favorizanti. Se speculeaza ca migrenele ar fi rezultatul unei interactiuni complexe intre o serie de factori genetici, de mediu, si neurologici manifestate diferit de la o persoana la alta.

Inclusiv manifestarile episoadelor de migrena sunt resimtite diferit de catre pacienti. Pe langa simptomele obisnuite precum durerile pulsatorii, care pot fi localizate unilateral sau pot cuprinde toata zona capului, unii pacienti manifesta inclusiv tulburari de vedere, asa-zisele migrene cu aura, la debutul crizelor dureroase.

deficitul de vitamine te expun la migrene

Migrenele pot fi insotite de frisoane, transpiratie, greata, varsaturi, febra, si/sau sensibilitate la lumina, sunete si mirosuri, in cazuri speciale.

Cercetarile au aratat ca peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume – aproximativ 6-7 la suta din populatia de sex masculin si 15 -18 la suta din populatia de sex feminin – sufera de migrene, precum si ca la nivel global se inregistreaza zilnic aproximativ 20 de milioane de atacuri de migrena.

Cauzele migrenelor

Cauzele migrenelor au fost investigate de numeroase studii de specialitate, dar nu au fost complet explicate sau elucidate. Desi exista si teorii contradictorii cu privire la cauzele crizelor de migrena, majoritatea opiniilor medicale converg catre urmatoarele cauze posibile:

– Cresterea excesiva a fluxului de sange la nivel cerebral. Pe de alta parte, unele studii afirma ca aceste dureri de cap nu sunt precedate de vasoconstrictie si scaderea fluxului sanguin, ci dimpotriva, de o amplificare cu aproape 300 la suta a fluxului sanguin cerebral. Cu toate acestea, pe durata episoadelor dureroase propriu-zise, circulatia apare ca fiind normala, sau doar usor redusa.

– O tulburare neurologica legata de activitatea celulelor nervoase ce cuprinde intregul creier, cauzand durere.

– Modificari in nivelurile de serotonina. Migrenele sunt puse inclusiv pe seama vasodilatatiei si a inflamatiilor vaselor sanguine craniene pe fondul scaderii nivelurilor de serotonina.

– Constrictie vasculara la nivelul creierului. Migrenele pot aparea ca urmare a unor fenomene initiale de vasoconstrictie si de scadere a fluxului sanguin, urmate de dilatarea si largirea vaselor de sange, ceea ce activeaza senzatii cerebrale dureroase.

Carentele de vitamine si migrenele

Potrivit unui studiu recent, suplimentarea vitaminelor B6, B12, si a acidului folic a injumatatit frecventa crizelor de migrena pe o perioada de sase luni. Rezultatele au intarit concluziile studiilor anterioare, printre care si cele ale unui studiu din 2004 publicat in Jurnalul European de Neurologie, care a subliniat faptul ca atacurile de migrena pot fi evitate prin consumul de vitamina B2 (riboflavina) in doze mari.

In plus, exista anumite mutatii genetice si disfunctii neurologice care pot duce la secretarea excesiva a homocisteinei, ceea ce creste riscul aparitiei atacurilor de migrena. S-a descoperit ca vitaminele B6 si B12 ar reduce, insa, nivelul homocisteinei. In plus, cercetatorii au descoperit ca nivelurile optime de homocisteina din organism ar fi determinate de genotipul individual al pacientilor.

Profesorul Lyn Griffiths explica:

„...Daca tuturor pacientilor li s-ar administra aceeasi doza de vitamine pe aceeasi perioada de timp, ar fi de asteptat ca aceia cu genotipul TT, care inregistreaza o rata enzimatica redusa, sa metabolizeze mai putina homocisteine pe perioada tratamentului fata de cei cu alele C, rezultatul fiind o reducere a homocisteinei intr-o proportie mai mica, ceea ce s-ar concretiza intr-o reducere mai slab definita a simptomelor de migrena.

Intr-adevar, este posibil ca persoanele cu genotipul TT sa fie mai predispuse la migrene si sa necesite o doza mai mare de vitamine pentru a avea aceleasi rezultate ca persoanele cu alele C. Pentru a testa in mod eficient aceasta ipoteza, este nevoie de studii clinice suplimentare cu un numar mult mai mare de subiecti.”

Cercetatoarea adauga si faptul ca scopul echipei de cercetatori este acela de a identifica doza terapeutica optima de vitamine B pe baza profilului genetic al fiecarui pacient in parte. Ea mentioneaza ca:

„Succesul incununat de studiul nostru a lamurit faptul ca suplimentele de vitamine ieftine pot vindeca pacientii ce sufera de migrene.”

Totusi, simptomele migrenelor pot fi declansate si de carentele unei alte vitamine, acest deficit fiind si mai frecvent.

In urma cu un an, un studiu observational prezentat in cadrul Reuniunii Anuale a Societatii Americane de Dureri de Cap cu numarul 50 a dezvaluit ca aproximativ 42 la suta dintre pacientii cu migrene cronice supusi investigatiilor au prezentat deficiente de vitamina D. Cercetatorii au descoperit un raport cauzal direct intre durata perioadelor de carenta de vitamina D si durata perioadelor de migrene cronice.

Astfel, noile descoperiri pot fi trecute oricand pe lista consecintelor negative ale deficitelor de vitamina D.

Despre Autor:
Calin Petru Barbulescu este autor pentru Secretele.com . „Iubirea este una dintre caile care duce la o eliberare spirituala completa. Sursa:healthyfoodhouse. Viata o primesti gratis, nu ajunge sa platesti pentru ea, iar viata pe care o incepem plangand trebuie s-o terminam razand. Numai impreuna putem sa lasam o mostenire plina de iubire generatiilor viitoare!” Pe Calin Petru Barbulescu il puteti gasi pe Facebook sau Google+.
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Deficiențele acestei vitamine te fac de trei ori mai susceptibil la migrenele frecvente

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu