Posted by / sâmbătă, 18 iulie 2015 / No comments / ,

Păstrărea ouălor la frigider – Pro și contraPublicitate
Un articol de Maya

Deschide usa frigiderului. Ai oua depozitate pe rafturi? Daca pastrezi ouale la frigider, cel mai probabil provii dintr-o zona precum Europa,America de Nord, Scandinavia, Japonia, sau Australia. In aproape orice alta zona a lumii, ouale se tin pe etajere in camara. Cu siguranta ca in acest moment ai inceput sa ai deja dubii cu privire la modul corect de pastrare a acestor alimente.

Oare trebuie intr-adevar sa pastram la frigider ouale cumparate?

potrivit cercetatorilor, nu toate ouale necesita pastrare la frigider

Istoricul metodei de refrigerare a oualor in SUA

Pe la inceputul anilor 1900 si mai inainte, ouale nu se tineau la rece. Comerciantii de oua spalau aceste produse dupa recoltare, apoi le expediau ca atare, nu in lazi frigorifice. Totul s-a schimbat atunci cand in Marea Britanie a patruns un lot de oua alterate provenind din Australia. Odata intrat in tara, cargoul cu pricina a provocat o epidemie in masa.

Ca urmare a acestui episod, Marea Britanie si America au inceput sa dezinfecteze bine toate ouale provenite din import. Prin curatare, coaja oulelor devenea imaculata, lucioasa si frumos mirositoare. Problema spalarii oualor consta in faptul ca prin acest proces se elimina si o bariera naturala care protejeaza continutul acestor produse. In urma spalarii, bacteriile pot penetra mult mai usor coaja oualor, accelerand procesul de alterare.

Pentru a combate aceasta problema, americanii au inceput sa refrigereze aceste produse avicole. La urma urmei, daca dupa spalare ouale sunt mai expuse la microorganisme daunatoare, americanii au recurs la aceasta metoda pentru a incetini macar dezvoltarea acestor culturi bacteriene prin scaderea temperaturii de depozitare. Multe alte tari au urmat exemplul SUA. Si iata ca metoda se aplica si in prezent.

Este absolut necesara depozitarea la rece a acestor produse?

Cercetarile asupra sigurantei de consum a oualor si necesitatea de refrigerare a acestor produse au obtinut rezultate mixte, astfel incat metoda tinerii oualor la rece nu a fost nici infirmata, nici justificata cu argumente clare de-a lungul ultimelor decenii. Jurnalul de Protectie Alimentara raporteaza ca, la testele in vitro, oaule tinute la rece s-au dovedit a fi mai putin vulnerabile la infestarea cu salmonella comparativ cu cele nefrigerate, la injectarea lor directa cu aceasta bacterie.

Pe de alta parte, consumatorii de rand nu injecteaza singuri salmonella in ouale pe care le procura, asa cum s-a intamplat in cadrul testului, asa ca intrebarea de fond ramane in picioare: este sau nu necesara pastrarea acestor produse la rece? Multi experti considera ca nu, asa cum releva Radioul Public National.

In sistemul alimentar american exista numeroase masuri de protectie impotriva salmonella, inclusiv spalarea, inspectarea si selectia, precum si tinerea de evidente cu privire la calitatea produselor livrate de-a lungul timpului de furnizorii principali.

In Europa, majoritatea puilor din crescatorii sunt vaccinati impotriva salmonella. Din moment ce principalul pericol il reprezinta aceasta forma de infestare, nevoia de refrigerare devine minima.

Cum e mai bine sa procedezi?

Daca procuri ouale din magazin, cel mai indicat ar fi sa le pastrezi, la randul tau, in frigider. Per ansamblu, cheia pentru prevenirea bolilor o constituie consecventa. Aplica mai departe metoda folosita anterior in lantul de productie si furnizare. Daca ouale sunt refrigerate la un moment dat pe durata acestui proces, iar tu le depozitezi apoi la temperatura camerei, se va forma condens. Acest lucru duce la mucegairea oualor si favorizeaza inmultirea bacteriilor.

Pe de alta parte, cel mai probabil poti renunta sa mai tii la frigider ouale pe care le procuri de la furnizorii locali directi. Ouale provenite din culturi fermicole locale (cu alte cuvinte, ouale de tara) sunt adesea mai mari, mai bogate in substante nutritive si mai gustoase. Din moment ce acestea rareori se refrigereaza inainte de a ajunge la tine, si tu le poti pastra la temperatura camerei.

Iata cum simtul practic ne furnizeaza mereu cele mai bune raspunsuri. Si, continuand in aceeasi idee, devine perfect logic sa arunci ouale care au un miros ciudat, sa eviti intrarea in contact a cojilor de oua cu continutul acestor produse, si sa te aprovizionezi mereu doar de la producatorii atestati sau de incredere.

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte.

Despre Autor:

Maya este autor pentru Secretele.com - Este o mare placere sa ma pot conecta cu atat de multe suflete minunate. Trebuie sa lasam o mostenire fara secrete generatiilor viitoare. Toti suntem unul! Pe Maya o puteti gasi pe Facebook si Pinterest. sau Google+.
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Păstrărea ouălor la frigider – Pro și contra

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu