Posted by / sâmbătă, 13 iunie 2015 / No comments / ,

Dieta mediteraneană, uleiul de măsline și nucile îmbunătățesc sănătatea creierului, memoria și abilitățile intelectualePublicitate
Un articol de Maya

Dieta mediteraneana a fost, de multa vreme, un subiect de cercetare datorita numeroaselor beneficii asupra sanatatii. Bogata in nutrienti si antioxidanti, aceasta dieta este asociata in mai multe cercetari cu un risc scazut de obezitate, boli de inima, atacuri cerebrale si dementa.

Conform unui nou studiu clinic, o dieta mediteraneana bogata in nuci si ulei de masline ar putea fi cheia pentru intarzierea declinului cognitiv si imbunatatirea sanatatii cerebrale, a memoriei si a abilitatii cognitive in cazul persoanelor in varsta.

dieta mediteraneana se situeaza pe locul intai in topul alimentatiilor sanatoase

„Stresul oxidativ si problemele vasculare sunt considerate a fi partial responsabile de declinul cognitiv dependent de varsta si un puternic factor de risc pentru aparitia dementei”, arata autorii studiului. „Cercetarile epidemiologice sugereaza ca o dieta mediteraneana, un tipar nutritional bogat in antioxidanti si capabil sa protejeze sistemul cardiovascular intarzie aparitia declinului cognitiv”.

Dieta mediteraneana include legume si fructe proaspete, cereale nerafinate, peste, si restrictioneaza carnea si produsele lactate nedegresate. Cercetarile anterioare asociasera deja dieta mediteraneana cu o functie cognitiva mai buna si cu un risc scazut de dementa, dar acestea fusesera studii bazate in mare masura pe observatii, fiind mai putin concludente. „Acesta a fost primul studiu clinic pe esantion aleator folosind un plan nutritional in scopul imbunatatirii sanatatii”, a spus Emilio Ros, directorul cercetarii desfasurate la departamentul de endocrinologie al Spitalului clinic al Universitatii Barcelona din Spania. „Acest studiu clinic este obiectiv si ofera dovezi foarte concludente”, a adaugat.

Studiul a urmarit 447 de voluntari cu varste cuprinse intre 55 si 80 care se bucurau de o buna sanatate cognitiva pe o durata de 4 ani. Acestia au fost impartiti in trei grupuri: o dieta de tip mediteranean cu adaugarea unui litru de ulei de masline extravirgin pe saptamana, o dieta mediteraneana cu adaugarea a 30 de grame de nuci variate pe zi (nuci, alune si migdale) si o dieta cu continut scazut de grasime, care a fost folosita ca grup de control. Dupa 4 ani, 334 de participanti au fost inclusi in examinari suplimentare.

Testele de functionare cerebrala efectuate inainte, in timpul si in urma studiului au demonstrat ca grupul de control care a urmat o dieta cu continut scazut de grasime a suferit o scadere semnificativa a sanatatii creierului, a memoriei si a sanatatii cognitive. Grupul care a urmat o dieta mediteraneana suplimentata cu nuci a obtinut cele mai bune rezultate la testele de memorie, in timp ce grupul care a primit suplimentul de ulei de masline a prezentat o functie cognitiva mai buna pe ansamblu (memorie de lucru, judecata si atentie).

„Rezultatele noastre sugereaza ca, in randul persoanelor in varsta, o dieta mediteraneana suplimentata cu ulei de masline sau nuci poate sa previna declinul cognitiv dependent de varsta. Lipsa tratamentelor eficiente pentru declinul cognitiv si dementa arata faptul ca sunt necesare strategii preventive pentru a intarzia instalarea si/sau minimiza efectele acestor afectiuni devastatoare. Rezultatele studiului de fata sunt incurajatoare, dar sunt necesare si alte investigatii”, este concluzia studiului.

Desi aceste rezultate par foarte promitatoare, este nevoie de mai multe cercetari pentru a le confirma. Cu toate acestea, nu este pentru prima data cand dieta mediteraneana a fost asociata cu o imbunatatire a sanatatii si a longevitatii, asa ca nu vei da gres alegand acest stil de viata.

„Nu este niciodata prea tarziu sa-ti schimbi obiceiurile culinare si sa-ti imbunatatesti sanatatea”, a declarat directorul studiului, Dr. Emilio Ros! 

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte.

Despre Autor:

Maya este autor pentru Secretele.com - Este o mare placere sa ma pot conecta cu atat de multe suflete minunate. Trebuie sa lasam o mostenire fara secrete generatiilor viitoare. Toti suntem unul! Pe Maya o puteti gasi pe Facebook si Pinterest. sau Google+.
Publicitate
*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Dieta mediteraneană, uleiul de măsline și nucile îmbunătățesc sănătatea creierului, memoria și abilitățile intelectuale

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu