Posted by / sâmbătă, 16 mai 2015 / No comments / ,

Gândește pozitiv pentru a fi sănătosUn articol de Calin Petru Barbulescu

Universul nostru emotional are puterea remarcabila de a determina nu numai sanatatea noastra mentala, ci si bunastarea noastra fizica.

„Caracteristicile pozitive, cum ar fi optimismul, vitalitatea, intelegerea si satisfactia subiectiva in viata au, fiecare in parte, o importanta colosala”, nota psihologul Doctor Scott Barry Kaufman recent pe blogul Scientific American despre optimism si sanatatea inimii. „Domeniile inrudite ale psihologiei pozitive si ale psihologiei sanatatii se focalizeaza pe cercetare stiintifica riguroasa privind adaptabilitatea oamenilor la provocarile inevitabile ale vietii, si asupra modului in care aceasta se afla in directa relatie cu (sau care poate chiar conduce la) o mai buna calitate a vietii”.

gandirea pozitiva este un pas important catre vindecarea corpului

O cantitate substantiala de material de cercetare psihologica, medicala si sanatate publica ne demonstreaza beneficiile de sanatate ale emotiilor pozitive si efectul lor asupra sanatatii fizice. In studiile efectuate in trecut cu privire la efectul emotiilor asupra sanatatii fizice, a existat o tendinta de concentrare mai ales asupra efectelor vatamatoare ale emotiilor negative, precum furia, si asupra conditiilor de sanatate mentala precum anxietatea si depresia.

Exemplificam in continuare cinci emotii pozitive care s-au dovedit a imbunatati sanatatea fizica si care ajuta la prevenirea problemelor de sanatate.

Optimismul poate proteja inima.

Desi, in general, definim optimismul ca fiind atitudinea de a privi jumatatea plina a paharului, acesta semnifica mult mai mult de atat. Emotia de speranta actioneaza, de asemenea, ca un mecanism de adaptare care poate ajuta oamenii sa razbeasca provocarile vietii prin mentinerea convingerii ca, la un moment dat, lucrurile vor reveni pe fagasul normal.

O cercetare ampla sugereaza, de asemenea, ca actul de cultivare a aceastei calitati poate avea un efect benefic asupra inimii. Conform unei recenzii de specialitate din 2012, studiile in domeniu releva ca oamenii cu personalitate optimista au un nivel redus de risc cu privire la problemele cardiovasculare. Mai recent, un studiu fascinant a descoperit ca limbajul folosit pe Twitter poate anticipa mortalitatea ca urmare a problemelor cardiace – mai exact, limbajul ce se raporteaza la optimism si adaptabilitate („a izbandi”, „mai puternic”, „a crede”) a fost asociat cu un nivel de risc mai redus al mortalitatii dintr-o anumita comunitate.

Beneficiile optimismului asupra sanatatii fizice se extind de asemenea dincolo de sfera sanatatii inimii. In continuare vom ilustra si alte moduri in care o stare de buna dispozitie poate imbunatati starea de sanatate pe viitor, sprijinind inclusiv functionarea sistemului imunitar si longevitatea.

Sentimentul de admiratie reduce markerii inflamatori asociati cu bolile autoimune.

Drumetiile printr-un peisaj natural, ascultarea de muzica clasica vibranta sau participarea la un ritual religios ori spiritual sunt experiente care ne fac sa ne simtim mai fericiti si plini de viata. Cercetarile au aratat ca experientele de natura artistica, religioasa si filosofica sunt cele mai comune experiente care evoca un sentiment de veneratie – acel sentiment de uimire si conexiune la ceva mai presus decat noi insine.

Conform unor noi cercetari din cadrul Universitatii din California, intreprinse de Institutul Berkeley, admiratia nu este numai agreabila, ci si extrem de benefica pentru sanatatea fizica si mentala. Studiul de la Institutul Berkeley a constatat ca persoanele care au simtit recent uimire au inregistrat niveluri mai scazute de citokine, acei markeri inflamatori care la niveluri cronic ridicate sunt implicati in dezvoltarea de boli autoimune, precum si in alte probleme de sanatate, inclusiv in bolile de inima, Alzheimer si depresie. Acest lucru sugereaza ca admiratia regleaza nivelurile de citokine si poate preveni bolile.

„In loc ca oamenii sa mai considere o drumetie sau o vizita la muzeu ca pe un rasfat, speram ca ei sa vada aceste tipuri de experiente ca pe niste moduri importante de a promova un corp sanatos alaturi de o minte sanatoasa”, scria pentru Huffington Post unul dintre autorii studiului, Dr. Jennifer Stellar. „Includerea acestor tipuri de experiente pozitive in rutina de zi cu zi poate fi mai importanta pentru sanatate decat s-ar fi crezut vreodata.”

Compasiunea si grija pentru ceilalti poate imbunatati functia nervului vag

Compasiunea – acea preocupare iubitoare pentru binele celor din jur – poate induce sentimente pozitive atat fata de noi, cat si fata de alte persoane, si poate imbunatati sanatatea noastra fizica in mai multe moduri.

Psihologul pozitivist Barbara Frederickson a efectuat cercetari cu privire la efectele meditatiei de bunatate iubitoare (loving kindness meditation LKM), o practica traditionala budista care implica meditatia asupra sentimentului de iubire si nutrirea de sentimente de compasiune fata de sine si fata de un numar tot mai mare de indivizi. Frederickson a descoperit ca este nevoie de doar sase saptamani de instruire LKM pentru a se obtine un impact pozitiv asupra nervului vag, ce se extinde de la trunchiul cerebral la inima, contribuind la reglarea emotiilor, precum si a sistemelor corpului, inclusiv a sistemului cardiovascular si digestiv.

In dezvoltarea sentimentelor de compasiune, meditatia a condus la imbunatatirea tonusului vagal in repaus (care poate contribui la evaluarea gradului de activitate a sistemului nervos vegetativ). Intr-un interviu pentru Universitatea Emory, Frederickson a explicat ca nervul vag joaca un rol important atat in starea de sanatate fizica a unei persoane, cat si in instalarea de sentimente de iubire si conexiune a persoanei respective fata de ceilalti.

„Intr-un fel, corpurile noastre sunt proiectate pentru iubire, pentru ca cu cat iubim mai mult, cu atat mai sanatosi devenim”. Recunostinta poate sprijini, de asemenea, sanatatea inimii si buna functionare a sistemului imunitar.

Asemenea optimismului, o „atitudine de gratitudine” – sentimentul de recunostinta pentru binecuvantarile de care o persoana se bucura pe parcursul vietii – atrage cu sine beneficii importante asupra sanatatii mentale si fizice. Recunostinta, precum optimismul, s-a dovedit a fi corelata cu imbunatatirea sanatatii sistemului imunitar si, dupa cum a fost demonstrat, imbunatateste inclusiv calitatea somnului.

Recunostinta poate imbunatati sanatatea si bunastarea in multe feluri, reducand gradul de stres – stresul reprezinta unul din principalii factori care contribuie la diferite boli cronice. Cercetarile au aratat ca, in randul adultilor in varsta, nutrirea unui sentiment de recunostinta fata de Dumnezeu actioneaza ca un tampon impotriva efectelor negative asupra sanatatii cauzate de stres.

Compasiunea fata de sine imbunatateste comportamentele legate de sanatate.

Oamenii care nutresc bunatate fata de ei insisi se preocupa mai mult si de ingrijirea trupurilor lor, bunatatea ajutandu-i sa previna sau sa gestioneze o serie de efecte negative asupra sanatatii fizice si mentale.

Un studiu publicat in anul 2013 in revista Personality and Social Psychology Bulletin (Buletinul de Psihologie Sociala si Personalitate), care a examinat relatia dintre compasiunea fata de sine si reactiile la boala, precum si o serie de comportamente legate de sanatate, a constatat ca persoanele care manifesta compasiune fata de ei insisi au cautat asistenta medicala pentru simptomele cu care se confruntau mai din vreme comparativ cu oamenii care erau lipsiti de compasiune de sine. Oamenii ce manifesta compasiune fata de sine au, de asemenea, tendinta de a fi mai putin deprimati ca urmare a problemelor de sanatate cu care se confrunta, si adopta, de asemenea, o abordare mai proactiva fata de propria sanatate.

„Este benefic sa treci prin experienta dureroasa a unui efect negativ”, nota cercetatorul cognitivist Dr. Art Markman, in Psychology Today (Psihologia Azi). „Dar, dupa recunoasterea durerii, este de asemenea important sa te ridici si sa incerci din nou – sa iti reamintesti ca esecurile si bolile si relatiile proaste nu reprezinta un verdict pentru valoarea ta ca persoana, ci doar un alt obstacol care trebuie depasit”.

Despre Autor:
Calin Petru Barbulescu este autor pentru Secretele.com . „Iubirea este una dintre caile care duc la o eliberare spirituala completa. Viata o primesti gratis, nu ajunge sa platesti pentru ea, iar viata pe care o incepem plangand trebuie s-o terminam razand. Numai impreuna putem sa lasam o mostenire plina de iubire generatiilor viitoare!” Pe Calin Petru Barbulescu il puteti gasi pe Facebook sau Google+


*In lipsa unui acord scris din partea Secretele.com, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Gândește pozitiv pentru a fi sănătos

Iti Plac Secretele ?

Daca da, introdu aici adresa ta de E-mail pentru a afla mai multe Secrete.

Este GRATIS si nu facem spam !

Related Posts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu